Slovenija
35 ogledov

Šircelj: Stanje v bančnem sistemu je resno

Andrej Šircelj Saša Despot
Stanje v slovenskem bančnem sistemu je resno, je po zaprti seji odbora DZ za finance dejal njegov predsednik Andrej Šircelj. O podrobnostih ni želel govoriti.

Predsednik odbora DZ za finance Andrej Šircelj je izpostavil, da bodo morale ustrezne institucije sprejeti ustrezne sklepe za sanacijo bančnega sistema. Na današnji seji so obravnavali predvsem tako imenovane slabe terjatve in možnosti za njihovo reševanje. "Možnosti so različne. Ena od možnosti je, da se slabe terjatve prenesejo na neko novo institucijo," je dejal Šircelj.

Dobili so podatke o slabih terjatvah in o bančnem sistemu ter o različnih terjatvah, ki izhajajo iz različnih metodologij. Koliko naj bi bilo vseh slabih terjatev v celotnem bančnem sistemu, Šircelj ni povedal. Kot je pojasnil, različne metodologije pokažejo različne terjatve.

Članom odbora so razmere v slovenskem bančnem sistemu predstavili minister za finance Janez Šušteršič, guverner Banke Slovenije Marko Kranjec in direktor Združenja bank Slovenije France Arhar.

Odbor bo v nadaljevanju odločal, kakšna naj bi bila nova oblika upravljanja z državnimi naložbami. Odločal bo, kako združiti predlog zakona o Slovenskem državnem holdingu in predlog zakona o upravljanju kapitalskih naložb države, ki ga je vložila Pozitivna Slovenija.

Vlada za Slovenski državni holding

Vlada predvideva, da bi se bilance bank v državni lasti sanirale skozi mehanizem znotraj načrtovanega Slovenskega državnega holdinga, pri čemer bi se na posebno družbo prenesle slabe terjatve in spremljajoča zavarovanja. Pred tem je treba ugotoviti obseg slabih terjatev v bančnem sistemu.

V Banki Slovenije so za v četrtek potrdili, da je znesek terjatev v zamudi nad 90 dni aprila znašal 6,598 milijarde evrov, delež tovrstnih terjatev v celotnih razvrščenih terjatvah pa je dosegel 13 odstotkov. "Ta podatek se navaja v bruto znesku, ne zmanjšanje za že oblikovane oslabitve bank," so zapisali.
Komentarjev 3
  • Fulmmer 20:46 16.julij 2012.

    Bravo, predsednik odbora DZ za finance je to končno ugotovil, po moje ni treba da si prav brihten da prideš do tega....

  • punca05 20:17 16.julij 2012.

    a maš slab dan.....niti obnašat se ne znaš več dostojanstveno

  • BenX 20:12 16.julij 2012.

    in? naj pocrkajo! milijoni so šli v cerkes, sct in vegrad (+ še kam), narod pa naj zdaj dokapitalizira te prasce? samo 1€ še pa jaz prevekslam na avstrijsko banko, pol se pa naj je***! vsi bi mogli to naret.