Slovenija
11719 ogledov

Sirena se je že sprožila

Sneg Profimedia
Pred nami je vremensko neugoden dan. Marsikje bo snežilo do nižin, vozne razmere bodo poslabšane, poplavljalo bo morje.

Padavine bodo danes dopoldne od zahoda zajele vso Slovenijo, meja sneženja pa se bo marsikje spustila do nižin. Vozne razmere bodo predvsem na Notranjskem, Kočevskem ter v nekoliko višjih legah Gorenjske in severne Primorske precej poslabšane. Predvsem v teh krajih bo lahko zapadlo več kot 25 centimetrov snega. 

Ob visoki plimi poplavlja morje. Regijski center za obveščanje Koper je zaradi visokega plimovanja morja in močnega južnega vetra v Piranu ob 6.10 in ob 6.44 v Izoli prožil sireno javnega alarmiranja z znakom opozorilo na nevarnost.

Na Obali bo danes med 6. in 11. uro morje ob visoki plimi poplavilo nižje ležeče dele obale, burja pa bo od dopoldneva do okoli polnoči na izpostavljenih legah v sunkih presegala hitrost 120 kilometrov na uro.

Iz štaba civilne zaščite Občine Piran so opozorili, da lahko kombinacija naravnih pojavov v občini Piran povzroči večjo škodo in neprijetnosti prebivalcem. Dogajanje naj bi vrhunec doseglo med 8. in 9. uro. Občane so zato pozvali, naj umaknejo vozila in zaščitijo svoje premoženje.

Gibanje padavin lahko spremljate na tej povezavi.

Tudi sicer bo vremensko dogajanje pestro, a kaže, da morda ne bo povsod snežilo do nižin. V Beli Krajini, Krško-brežiški kotlini, morda v Ljubljanski kotlini in na Primorskem naj bi večinoma deževalo, medtem ko se bo malo višje sneg nabiral. V Prekmurju bi lahko začelo snežiti šele v noči na sredo, prej bo tam deževalo, padavin bo tam manj.

Na cesto le dobro pripravljeni

Ob napovedanem sneženju so s prometno-informacijskega centra za državne ceste opozorili, da bo promet v slabših voznih razmerah potekal počasneje. Voznikom priporočajo, da se na pot odpravijo prej in z ustrezno zimsko opremo. Možno bo tudi izločanje težkih tovornih vozil.

Dodatno naj bodo na cestah vozniki previdni tudi zaradi možnih snegolomov, ki bi jih na drevesih lahko povzročil težak sneg.

Na Javni agenciji RS za varnost prometa pa poudarjajo, da se je na spremenjene vozne okoliščine, povezane z zimskimi razmerami, treba dobro pripraviti, prav tako je treba na zimo pripraviti vozila. Agencija je zato pripravila javno dostopne video vsebine in izdala brošuro s praktičnimi nasveti.

Agencija RS za okolje je za celotno južno polovico države za danes izdala oranžno vremensko opozorilo zaradi sneženja, burje in plimovanja morja, za severno polovico države pa je izdano rumeno vremensko opozorilo.

oranžno opozorilo | Avtor: Arso Arso

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.