Slovenija
28 ogledov

"Širijo se kot rakave celice"

Kmetijska parcela v Izoli Suzana Kos
Kmetijske parcele. Ker se jih pogosto uporablja za vikende, jih bodo v Izoli vzeli pod lupo.

Po opozorilih predstavnikov izolske občine o sumih, da gre pri številnih zakupnikih kmetijskih zemljišč za špekulante, so se s kmetijskim ministrstvom in skladom kmetijskih zemljišč dogovorili za podroben inšpekcijski pregled vseh zemljišč v lasti sklada na območju Izole. Pregledali bodo več kot šest tisoč parcel v skupni površini 869 hektarjev, na katerih je prijavljenih več kot 1.300 zakupnikov. Ugotovitve bodo znane 21. junija.

Zemljišča so različno obdelana, nekatera vzorno, druga sploh ne. Zakupniki teh bodo prejeli pogojne odpovedi pogodb s pozivom, naj jih v roku enega meseca obdelajo; če jih ne bodo, jim bodo zakupno razmerje odpovedali dokončno. Na kmetijskih zemljiščih je precej več objektov, kot so jih do zdaj evidentirali in prijavili; zato jih bodo pregledale pristojne inšpekcije. Izolski župan Igor Kolenc je slikovito poudaril, da številni posamezniki "z drugih koncev države kupijo po sedem, 16, sto kvadratnih metrov zemljišča, dobijo predkupno pravico in se širijo kot rakave celice".

Komentarjev 1
  • mia 07:20 06.junij 2013.

    mislim, da do vsega tega nebi prišlo, če bi imeli, visoko stopnjo davka na neobdelana kmetijska zemljišča in na prazna stanovanja.