Slovenija
15 ogledov

Širitev pristanišča preveč politična

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Širitev Luke Koper mora upoštevati celotno okoljsko zakonodajo, menijo v Zvezi ekoloških gibanj Slovenije. Pri izdelavi stališča je šlo očitno, pravijo, bolj za politični kot pa strokovni pristop.

Širitev Luke Koper mora upoštevati celotno okoljsko zakonodajo, razprava o tem pa mora potekati transparentno in dalj časa, je ocenil predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije Karel Lipič. V zvezi so začudeni, da je t. i. županova komisija pod vodstvom Luke Jurija oblikovala končno mnenje, ko še ni sprejet niti nacionalni energetski program.

Kot je na skupni novinarski konferenci zveze ekoloških gibanj ter članic Jadranske zelene mreže iz Hrvaške in Italije v Piranu dodal Lipič, v zvezi menijo, da je šlo pri izdelavi stališča županove komisije bolj za politični kot pa strokovni pristop.

Problem tudi skladiščenje plinov
Lipič je opozoril tudi na pomanjkanje nacionalne politike do vprašanja zemeljskega  plina. Glede načrtov v zvezi s koprskim pristaniščem so tako pozvali resorna ministrstva in republiško upravo za zaščito in reševanje k resnemu pristopu do problematike skladiščenja plinov in nevarnih kemikalij v Luki.

Zaradi plinskih terminalov v Luksemburg
Predsednica AdriaticGreenNet iz sosednje Furlanije Elena Gobbi pa je predstavila pritožbe, ki jih je društvo podalo Evropski komisiji v zvezi z načrtovanim plinskim terminalom v Žavljah v Tržaškem zalivu.  

Po oceni Gobbijeve se institucije delajo norca iz sicer visoko donečih mednarodnih konvencij. Zahtevali so interno revizijo odgovora komisije, če bo tudi ta zavrnjena, pa bodo pristopili k Sodišču EU v Luksemburgu, je še napovedala.

Odgovor komisije na njihovo prvo pritožbo izpred dveh let zaradi domnevne kršitve mednarodnih okoljskih konvencij je bil, da so dobili zadovoljive odgovore italijanske vlade. Lani so v organizaciji, potem ko so bili podrobneje seznanjeni z načrtom, na komisijo naslovili bolj dodelano pritožbo. Vendar jih je presenetil odgovor komisije, ki je zavrnila začetek kakršne koli preiskave, češ da deluje kot posrednik v pogovorih med italijansko in slovensko stranjo.

Gobbijeva je kritična tudi do širitve koprskega pristanišča, saj so ocene čezmejnih okoljskih vplivov še zmeraj nezadostne. Ne da se namreč reči, da razširjeno pristanišče "nima čezmejnega vpliva, ker se ga iz Trsta ne vidi".

Po besedah predsednice upravnega odbora društva Zelena Istra iz Pulja Dušice Radojčić pa okoljevarstveniki niso a priori proti določeni tehnologiji, vendar je bolj kot sama tehnologija pomembna lokacija, kamor bi jo umestili. Obenem je opozorila, da ni nekega širšega meddržavnega dogovora glede izkoriščanja Jadrana, kar lahko dolgoročno vodi v izčrpavanje obstoječih naravnih resursov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.