Slovenija
24 ogledov

Širokopasovni bosta obe

“Predora ni mogoče iztrgati iz konteksta ceste in ga začeti graditi najprej,” pr Žurnal24 main
Tretja os. Graditi naj bi začeli v Novem mestu, šele nato predor pod Gorjanci.
Javne obravnave
Naslednji teden. Državni prostorski načrt je od četrtka že razgrnjen na občinah Novo mesto, Metlika in Semič. Javne obravnave bodo 16. marca ob 18. uri na centru biotehnike in turizma Grm, 18. marca ob 16. uri v Kulturnem centru Semič in isti dan ob 18.30 v Kulturnem domu Metlika.

Javna razgrnitev državnega prostorskega načrta (DPN) za južni del tretje osi, ki bo potekala do 4. aprila, in javne obravnave, ki bodo prihodnji teden, so po besedah Gregorja Ficka, direktorja Direkcije RS za ceste (DRSC) prva uradna seznanitev javnosti, v sklopu katere bodo lahko podali vse pripombe na projekt. “Če bo javna razgrnitev dobro uspela, računamo, da naj bi uredbo o DPN vlada sprejela konec letošnjega leta,” pravi Ficko.

Po vzhodu in zahodu
Želje Belokranjcev so, da bi najprej začeli graditi predor pod Gorjanci. Ficko pravi, da to željo razumejo. “A predora iz gradbeno-tehničnega vidika ne moremo iztrgati iz konteksta ceste, zato bomo najprej začeli graditi vzhodno novomeško obvoznico,” pojasnjuje.

Projekt predvideva, da naj bi Novo mesto dobilo vzhodno in zahodno obvoznico, prvo kot štiripasovno cesto, drugo kot dvopasovno, najprej pa naj bi začeli graditi vzhodno. “Zaradi prometnih dilem, ki se pojavljajo, se zna zgoditi, da bo končna rešitev projekta taka, da bosta obe cesti štiripasovni,” pove Ficko.

Lahko da bo plačljiva
Na predstavitvi, ki sta jo v petek pripravila Društvo za ceste jugovzhodne Slovenije in Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine, so govorili tudi o javno-zasebnem partnerstvu kot viru financiranja gradnje tretje osi, kar bi pomenilo, da bi bila vožnja po hitri cesti tretje osi plačljiva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.