Slovenija
26 ogledov

"Širši splošni konflikt ni izključen"

Postojnske prometne policiste razburja načrt o prerazporejanju ljudi. (Foto: Nik Žurnal24 main
Zasebni sektor podpira javnega, vendar se ne bo pridružil. Četrti dan stavke cariniki v drugi plan, v ospredje policisti, državna uprava in zdravstvo.

Podpora, vendar ne pridružitev
Četrti dan stavke je prinesel tudi sestanek med sindikati javnega in zasebnega sektorja. "Tisti, ki niso vključeni v stavko, so solidarnostno podprli prizadevanja in stavko javnega sektorja, vendar v tem trenutku vključitve sindikatov gospodarstva v stavko ni," nam je povedal predsednik Pergama Dušan Rebolj.

Socialna država in socialni dialog se morata nehati podirati.
Dušan Rebolj

Zaostrovanje na vidiku
Tudi če bo stavka dolgotrajna in se bo še zaostrovala, se ji pridružili ne bodo, ampak: "Če bo vlada v parlament poslala neusklajeno pokojninsko reformo in neusklajen zakon o delovnih razmerjih, če bo nadaljevala s takimi ravnanji, potem ni izključen širši splošen konflikt,“ poudarja Rebolj.

 „Ta konflikt ne bo temeljil na sedanji stavki javnega sektorja, ampak bo nova dimenzija. Ko se bodo vsa ta nezadovoljstva združila na eni točki, lahko pride do velikih problemov," je še dodal Rebolj.

Obsodili pritiske in kršitve ustavne pravice
Sindikati zasebnega sektorja opozarjajo, da se morajo pogajanja nadaljevati, saj stavka javnega sektorja lahko povzroči nestabilnost in škodo. Ostro so proti pritiskom na stavkajoče, temu, da vlada posega v kolektivno pogodbo in da omejuje ustavno pravico do stavke. Prav tako so po Reboljevih besedah vlado pozvali, naj prekine s poskusom razkola v zasebnem in javnem sektorju.

"Razmere v Sloveniji so zelo zaostrene. Če ne bo prišlo do dialoga, do tega, da bo vlada spremenila ravnanje, lahko pride do poglabljanja konflikta in do nepredvidenih zaostritev. Pred Slovenijo je konflikt in ta ni dober niti za Slovenijo niti za zaposlene, edina rešitev je, da skupaj najdemo kompromise na vseh teh spornih točkah," še opozori Rebolj.

 

Na mejnih prehodih bodo cariniki delali normalno, na njihovo mesto naj bi stopili policisti. Stavko bomo iz enega sektorja prenašali na drugega. Danes ostreje tudi zdravniki in državna uprava.
Dušan Miščević

Prenašanje stavke z enega sektorja na drugi
Zjutraj še pred osmo uro nam je glede nadaljevanja stavke vodja stavkovnega odbora Dušan Miščevič povedal: "Na seji stavkovnega odbora smo se odločili, da carinska služba na mejnih prehodih dela z normalno intenziteto dela, kar pomeni, da smo fante malo poslali na počitek."  To ne pomeni, da stavki pojema sapa: "Cariniki naj si malo odpočijejo, na njihovo delo bodo stopili policisti, ki bodo podrobneje opravljali svoje delo na mejnih prehodih," dodaja Miščevič.

Stavko bodo po njegovih besedah zaostrovali tudi zdravniki in državna uprava, torej upravne enote, davkarije in ostali. Natančneje, kako, naj bi bilo znano pozneje danes. "Zaostrovanje je sicer že dorečeno, neke stvari je treba le še skoordinirati. Zavzeli smo strategijo dolgoročne stavke, saj bi stavka, kot smo jo zastavili prvotno, povzročila preveč gmotne škode gospodarstvu, kar pa ni naš cilj," pravi Miščevič. Stavko bodo tako prenašali z enega sektorja na drugega.

To niso stvari, ki bi jih sklepali kar tako od danes do jutri. Podrobnosti bomo dorekli na glavnem odboru prihodnji teden. Dogovorili smo se že, da bomo tudi zdravniki pristopili k zaostrovanju, vendar postopno.
prvi mož Fidesa Konrad Kuštrin

V socialnih zavodih upočasnjeno
Sindikat zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije, ki sodeluje v stavki javnega sektorja, zagotavlja, da delo v socialnih zavodih, kot so domovi upokojencev, zavodi za usposabljanje, posebni socialni zavodi in varstveno-delovni centri, med stavko deluje upočasnjeno. "Oskrbovanci oziroma varovanci vedo, da poteka stavka," je povedala predsednica sindikata Darinka Auguštiner.

"Zaposleni v zdravstvu in sociali se zavedamo svoje odgovornosti do pacientov, varovancev, uporabnikov, zato moramo med stavko spoštovati zakonska določila o zagotavljanju nujne medicinske pomoči, osnovne nege in varstva, kar se v socialnih zavodih tudi izvaja," še poudarja Auguštinerjeva.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.