Slovenija
9670 ogledov

Šiško na svobodi: To je bil naš načrt

Volitve 2017 Andrej Šiško
1/5
Anže Petkovšek
Preiskovalni sodnik Andreja Šiška sinoči spustil na prostost.

"Iskreno povedano nisem pričakoval, da bom že zdaj zunaj. Absolutno pa sem pričakoval, da bom izpuščen. Vem, da ne morem biti kriv, ker nismo naredili ničesar. Dosegli pa smo to, kar je bil načrt. Načrt je bil absolutno razburkati Slovenijo. Ne zato, da se jaz v medijih pojavljam, ker jaz tega ne potrebujem. Namen je bil, da ljudem v naši domovini pokažemo, v kakšni državi živimo. Takrat, ko sem kandidiral in izpolnil vse zakonske pogoje za kandidaturo na predsedniških in državnozborskih volitvah, sem imel proti temu zdaj nikakršno podporo in medijsko spremljanje," je takoj po izpustitvi povedal Šiško.

Včerajšnje zaslišanje Andreja Šiška, ki je ob 14. uri stopil pred preiskovalnega sodnika, je trajalo pet ur. Po koncu je sodnik napovedal, da si bo za odločitev vzel čas do 6. ure zjutraj, ko bi se Šišku izteklo sodno pridržanje. A je do odločitve kot kaže prišel že pred tem.

Kot so sporočili s sodišča, je presodil, da tožilstvo ni v zadostni meri utemeljilo suma očitanega kaznivega dejanja. Po zaslišanju je dežurni državni tožilec predlagal odreditev pripora iz razloga ponovitvene nevarnosti.

Šiško štajerska varda | Avtor: Facebook Facebook

"Po oceni dežurnega preiskovalnega sodnika tožilstvo ni v zadostni meri, s predloženimi dokazi, utemeljilo suma očitanega kaznivega dejanja. Zato po oceni dežurnega preiskovalnega sodnika ni bilo podlage za odreditev pripora. Pripor zoper privedenega je namreč mogoče odrediti le ob utemeljenem sumu, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki je očitano privedenemu, in če teža, način storitve ali okoliščine, v katerih je bilo kaznivo dejanje storjeno, in njene osebne lastnosti, prejšnje življenje, okolje in razmere, v katerih živi, ali kakšne druge posebne okoliščine, kažejo na nevarnost, da bo oseba ponovila kaznivo dejanje, dokončala poskušeno kaznivo dejanje ali storila kaznivo dejanje, s katerim grozi," so zvečer sporočili s sodišča.

"O nesoglasju (nestrinjanju) med dežurnim preiskovalnim sodnikom in predlogom pristojnega tožilstva za odreditev pripora pa bo odločil zunajobravnavni senat tega sodišča," so še zapisali.

Odvetnikova pričakovanja so se uresničila

Šiško je osumljen ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. "To, kar se mu očita, nima vseh elementov kaznivega dejanja. Prepričan sem, da iz tega ne bo nič," je že včeraj dejal Šiškov odvetnik Viktor Osim, ki je v soboto izrazil pričakovanje, da bodo njegovo stranko izpustili iz pridržanja. Če pa bi se sodnik odločil za pripor, odvetnik napoveduje pritožbo na zunajobravnavni senat.

 

Andrej Šiško štajerska varda | Avtor: Facebook Facebook
Vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor Robert Munda je sicer na četrtkovi novinarski konferenci pojasnil, da je iz objav z zborovanja domnevno paravojaške enote Štajerska varda, ki so zakrožile po družbenih omrežjih, razvidno, da je osumljeni Šiško s pozivi ščuval k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države, udeležence pa je pozival tudi k izpolnitvi njegovih pozivov.

Tako so kriminalisti ugotovili, da so bili izpolnjeni vsi pogoji za sum ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Prav tako je bilo iz fotografij in videoposnetkov razvidno, da je osumljeni posedoval jurišno puško, ki spada v kategorijo prepovedanega orožja - gre za vojaško orožje, posest katerega posameznikom ni dovoljena.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • Wifsakik 09:10 11.september 2018.

    Moglo bi bit vec Siskov

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 11:02 10.september 2018.

    nekaj je gotovo; Soroševe lutke našega oblastnega lutkovnega gledališča so se ustrašile Andreja Šiška kot hudič križa.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 10:28 10.september 2018.

    Ti cepci od vladnih politikov so taki ane: Jst objavim neko paintball združenje, vsi nekaj zdrdramo, neko zaprisego da bomo varovali ljudstvo - (lahko je to del paintball igre) in oni bodo takoj nardil paniko, kaki teroristi smo, kako načrtujem ...prikaži več rušenje vlade in podobno. Ti vladni politiki nimajo pojma od pojma, kako izgledajo zakoni. In potem bi oni vladali? Taka otročad bi vladala ljudstvu, ljudstvo jim pa ploska? Katastrofa!!