Slovenija
18 ogledov

Sistem evidenc deluje

Vasja Butina (v ozadju Zoran Janković) ugotavlja, da delovanje centralne evidenc Žurnal24 main
Testni projekt razčiščevanja je končan, v pripravi "ta pravi", vreden 45 milijonov evrov.
 

Informacijski sistem

Stroški 2006/07. 432 tisoč evrov. Vzpostavili so funkcijo upravljanja stavbnih objektov.
Stroški 2008. 200 tisoč evrov. Dodali so funkcijo upravljanja zemljišč oziroma sistem nadgradili s centralno evidenco nepremičnin. Vzpostavili so enoten podatkovni model za vse tipe objektov, protokole in tako dalje.
Stroški 2009. 115 tisoč evrov. Uvajali bodo že razvite funkcionalnosti in sistem vzdrževali.

V Mestni občini Ljubljana (MOL) so februarja končali testno delovanje centralne evidence nepremičnin (CEN), s katerim so vzpostavili enotno in računalniško podprto evidenco nepremičnin, predvsem zemljišč in objektov nad in pod zemljiščem.

Kot je povedal Vasja Butina, direktor mestne uprave, računalniško aplikacijo še nekoliko dopolnjujejo. "Prva opažanja so potrdila zasnovo sistema,” pravi.

Skrivnostne ugotovitve
Kot smo pisali decembra, je MOL v šestih katastrskih občinah (vseh je sicer 57) testno razčiščevala svoje nepremičnine, zemljišča in objekte. Takrat je Butina povedal, da bodo na osnovi tega določeni postopek razčiščevanja, cenik storitev in cene zemljišč. Kakšne so bile torej ugotovitve?
"Testno razčiščevanje je namenjeno izključno dopolnjevanju postopkov in evidence ter pripravi sistema,” kratko odgovarja Butina. "Na tej osnovi se bodo dopolnjevali podatki v javnih evidencah (zemljiški knjigi, katastru ...), s čimer bodo podatki javni. Postopki prodaje in odkupa zemljišč, cene in podobno bodo v vsem enaki postopkom, ki so v uporabi že zdaj, saj jih določajo predpisi."

Ves projekt razčiščevanja evidenc, ki je v pripravi, bo predvidoma stal kar 45 milijonov evrov, trajal pa naj bi več let. Po besedah Butine je ocenjen na podlagi podatkov o številu parcel v lasti MOL (teh je nekaj deset tisoč) in cenika za storitve, ki jih bo treba opraviti. Večino stroškov bi, dodaja, lahko pokrili s prodajo škrbin, torej manjših parcel med večjimi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.