Slovenija
58 ogledov

Sistem "prisilno lojalni"

Nihče si včeraj ni upal napovedati, kako se bo končal razkol v upravi Gorenja in Žurnal24 main
172 Gorenjevih menedžerjev. V treh letih izpuhteli dve tretjini denarja, ki so ga vplačali v Ingor, ki je kupil Gorenje.
Razkol: Eni bi olepševali, drugi ne

Ozadje. “Če bodo v Gorenju žrtvovali članico uprave za finance Mirjano Dimc Perko, bo to zelo slab signal za banke. Prav ona je izpeljala vstop IFC v Gorenje in dva prevzema ter pripravila dokapitalizacijo. Osebno je bila garant za banke,” ocenjuje vir in dodaja, da se jo reže, ker nekaterim ni všeč, da je nadzornikom postregla z dejanskim stanjem v družbi in ni privolila v olepševanje. “Ne bom komentirala. Sem lojalna podjetju. Projekte, ki sem jih delala, pa sem delala dobro,” je bila kratka Dimc Perkova.

Ozadje. “Cel sistem v Gorenju deluje tako, da je ves srednji in nižji menedžment prisilno lojalen upravi z Bobincem na čelu,” trdijo viri, ki dobro poznajo sistem Gorenja. Sto dvainsedemdeset direktorjev in vodij obratov, nekaj bivših nadzornikov ter celo sindikat Skei je skupaj z upravo konec leta 2007 namreč kupilo idejo Franja Bobinca, da prek Ingorja postanejo lastniki Gorenja. Večinoma s posojili so zbrali in v Ingor vložili okoli 16 milijonov evrov. Ta pa je ob dokapitalizaciji za ta denar kupoval delnice, in sicer po 30 evrov. Včeraj so na borzi te kotirale le še pri okoli 13 evrih.

Kredite dala NLB
Večina nas je za deleže v Ingorju najela posojila. Eni so vzeli 50 tisoč, drugi 100, pa tudi tja do 250 tisoč evrov. Večina posojil je bila izpeljana prek velenjske NLB, s katero je bil očitno nek dogovor,” pravi sogovornik. Iz Gorenja odgovarjajo, da je Ingor k sodelovanju povabil več bank, izbral pa tisto, “ki je ponudila najboljše pogoje”.

Viri še navajajo, da je sam Franjo Bobinac določal, kolikšen delež v Ingorju lahko kdo dobi. “Na začetku sem bil počaščen, da sem bil lahko zraven, saj nam je Bobinac govoril, da drugi ne morejo zraven, kar je bil dober trženjski trik,” opisuje vir. Kaj dejansko pomeni sodelovati v menedžerskem odkupu, pa se je pokazalo pozneje.

“Ljudje se bojijo”
Ko si enkrat notri in odplačuješ visok kredit, plača pa se zniža, ugotoviš, da nimaš kaj narediti. In tako je med večino prevladovala miselnost: naj gre naprej, kot je, ne bomo majali svojega čolna,” pravi sogovornik.

16 milijonov evrov so v Ingor vložili menedžerji Gorenja.

Drugi pa doda, “da se številni bojijo, kaj bo, posebno tisti, ki so za deleže vzeli posojila in so zaradi padca cene delnice zdaj njihovi dolgovi večji kot premoženje”. Poleg tega so se vsi zavezali, da deleža ne bodo prodajali vsaj tri leta, to je do decembra letos.

Iz Gorenja pa so na vprašanje, kako Bobinac komentira očitke, da si je prek Ingorja kupil mir, odgovorili, da je bil Ingor ustanovljen, ker je EBRD sodelovanje v dokapitalizaciji Gorenja pogojevala z umikom iz lastniške strukture.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.