Slovenija
3859 ogledov

Sistem se je sesul, kaj to pomeni za izplačilo julijskih plač?

denarnica denar euro
Zaradi izpada električne energije ne deluje sistem uprave za javna plačila, prek katerega potekajo vsa državna plačila.

Spletna stran uprave, ki s svojim sistemom skrbi za vse transakcije s proračunskimi uporabniki, trenutno ni dostopna. Danes zjutraj je namreč prišlo do izpada električnega napajanja na Cankarjevi ulici v Ljubljani, razlog za to pa naj bi bila napaka na ključnem delu električne napeljave. Po izpadu se ni izvedel avtomatski preklop na agregatsko napajanje, so pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Na ministrstvu za finance so navedli, da bodo plače javnim uslužbencem v ponedeljek kljub težavi "nedvomno nakazane na transakcijske račune".

Po pojasnilih ministrstva za javno upravo so na terenu vzdrževalci direktorata za informatiko in direktorata za stvarno premoženje ter ekipe Elektra Ljubljana, ki odpravljajo napako.

Po zagonu agregatov so strokovnjaki s področja informatike nemudoma začeli postavljati strežnike, vendar se je zaradi nihanja električnega toka pojavil še en izpad ene faze in posledično so bili sistemi neodzivni. Tako so morali najprej počakati, da se je znova vzpostavilo električno omrežje, nato pa so začeli z vzpostavljanjem strežnikov. Ti so zdaj vzpostavljeni delno.

Medtem je celotna uprava po navedbah finančnega ministrstva prešla na rezervni sistem. Izpad elektrike ne bo vplival na varnost podatkov v sistemu uprave za javna plačila. Zatrjujejo, da sistem tako ostaja varen, škode zaradi začasne nedosegljivosti naj ne bi bilo.

Komentarjev 2
  • 0ced864ed9d976da79e4e975646e3dcf59a85b96 05:31 03.avgust 2019.

    [ ... napaka na ključnem delu električne napeljave. Po izpadu se ni izvedel avtomatski preklop na agregatsko napajanje, ... ] Tako je to, ko je organizacija zanič.