Slovenija
39 ogledov

Sistem za "poštene heroje"

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Mlad podjetnik iz Ajdovščine razvil sistem za izgubljene in najdene predmete. Zaščita s preprosto nalepko, aktivacija na spletu in čakanje na poštenega najditelja.
Ljudje so lahko pošteni, če jim damo možnost, da so pošteni.
Marko Kotnik, avtor sistema Reward Hero

31-letnemu Marku Kotniku iz Ajdovščine se je ideja za sistem Rewardhero, s katerim lahko najdemo izgubljeni predmet, porodila ob nakupu računalnika, ko je zraven prejel podoben, a mnogo bolj zapleten sistem, ki je bil aktiven le na ameriškem trgu.

"S posebnimi nalepkami opremimo svoje najljubše predmete, jih registriramo na spletni strani www.rewardhero.com, nato pa ob morebitni izgubi upamo na poštenega najditelja, ki nas bo našel prav po nalepki in spletni strani," je za zurnal24.si pojasnil Marko Kotnik.

Z nalepko do izgubljenega predmeta
"Ideja se mi je zdela fantastična, zadevo sem nekoliko predelal, poenostavil, oblikoval na novo in dodal nekaj novih atributov. Sistem deluje že kakšno leto, a se v večini name obračajo ljudje, ki na predmetih nimajo nalepk. Sistem pa nudi podporo predmetom, ki so opremljeni s to posebno nalepko oziroma  zaščito,"  je še dodal.

"Zavarujete lahko praktično vse"
Zavarujemo lahko praktično vse, še pravi Kotnik, naj ima materialno ali duhovno vrednost, denimo mobilni telefon, prenosnik, avtomobilske ali stanovanjske ključe, GPS-napravo ali pa plišastega medvedka in hišnega ljubljenca.

Raziskave kažejo, da se le v sedmih odstotkih primerov zgodi, da se izgubljeni predmeti, ki nimajo posebnih oznak, vrnejo k lastniku, dodaja Kotnik, zato v uspeh ne dvomi. Doslej so prek sistema že uspeli vrniti izgubljeni denar in ključe. "Ko je sistem aktiven in ko se zadeva zabeleži, sistem deluje, tu ni dvoma."

Vsak je lahko heroj
"Ljudje so lahko pošteni, če jim damo možnost, da so pošteni. To je ključna informacija, ki bi jo radi posredovali ljudem, sistem pa je zasnovan tako, da te stvari dokazujemo. Vsak je lahko heroj nekoga. Pomislite, če bi izgubili denarnico, je tisti, ki bi vam jo vrnil, za vas heroj ... ni vam vrnil le osebnih dokumentov, vrnil vam je identiteto, neki majhen listek v denarnici, ki je bil za najditelja nepomemben, a za vas zelo pomemben," je še povedal Kotnik.

Spletna stran je zasnovana tako, da jo lahko brezplačno uporablja prav vsak,  če najde oziroma izgubi kakršenkoli predmet.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.