Slovenija
2961 ogledov

Sistematski pregledi niso obvezni

zdravnik otrok bolniška Shutterstock
Zdravstveni domovi, ki pred začetkom šolskega leta otroke vabijo na "zakonsko predpisan" sistematski pregled, zavajajo. Sistematski pregledi namreč zakonsko niso obvezni.

Zdravstveni domovi so staršem bodočih prvošolčkov te dni začeli pošiljati vabila na sistematski pregled pred vpisom v šolo. Gre za sistematski pregled na katerem otroke po rednem cepilnem programu cepijo proti ošpicam, mumsu rdečkam in virusnemu hepatitisu B. 

Nekateri zdravstveni domovi v vabilih poudarjajo, da gre za z zakonim predpisan zdravniški pregled, kar je zavajanje. Zakon namreč ne predpisuje, da bi bil sistematski pregled obvezen.

To potrjujejo tudi na ministrstvu za zdravje (MZ). "Zakon o Zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju v 23. členu sistematske preglede opredeljuje kot pravico iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Gre za pravico, ki je otroku in njegovim staršem ponujena in jo starši tudi v veliki večini izkoristijo ter tudi na ta način sledijo razvoju svojega otroka, " so zapisali na ministrstvu. Prav tako niti sistematski pregled niti cepljenje nista pogoja za vpis v šolo. Zakonsko obvezno je cepljenje, ki se izvaja ob nekaterih sistematskih pregledih.

Sankcij ni

Če starši otroka na sistematski pregled ne peljejo, jim ne grozijo nobene sankcije. "Ker gre za pravico, formalnih posledic v takem primeru ni. Pediatri si seveda prizadevajo, da bi starši redno obiskovali sistematske preglede, saj to  omogoča sledenje razvoju otroka ter pridobivanju dodatnih informacij povezanih z nego in  razvojem otroka, " pravijo na ministrstvu. 

"V splošnem je udeležba na sistematskih pregledih zadovoljiva," menijo na ministrstvu za zdravje.

Pred vstopom v šolo se vabilu odzove manj staršev

Po podatkih Nacionalnega inštututa za javno zdravje (NIJZ) za leto 2012 je bilo pri enem mesecu sistematsko pregledanih 99,6 dojenčkov, pri enem leti pa 76,8 malčkov. Pri treh letih so starši na sistematski pregled pripeljali 92,3 odstotka otrok, pri petih letih, pred vstopom v šolo, pa le še 71,2 odstotka otrok. Natačnih podatkov o razlogih zaradi katerih starši z otrokom ne pridejo na sistematski pregled, na ministrstrstvu nimajo.

Sistematiki se izogibajo, ker ne želijo cepiti

"Po informacijah, ki jih imamo od pediatrov, obstajajo starši, ki se zaradi nasprotovanja cepljenju ne udeležujejo sistematskih pregledov," pravijo na ministrstvu in dodajajo: "Po mnenju pediatrov  nekateri, čeprav redki, starši menijo, da v primeru, če je otrok zdrav in se normalno razvija, tako pogosti sistematski pregledi niso potrebni oziroma starši zaradi svojih stališč in prepričanj ne obiskujejo pediatra in pri tem lahko celo škodujejo svojim otrokom."

Zaradi različnih razlogov se nekateri starši odločajo za sistematske preglede otrok v tujini, predvsem Avstriji. Zdravstvena zavarovalnica stroškov sistematskega pregleda v tujini ne krije, saj ne gre za storitev opravljeno na podlagi napotnice osebnega zdravnika.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Zdravstvene posvetovalnice tudi na forumih med.over.net.

Komentarjev 13
  • novispenjac 14:18 25.april 2016.

    kakšen kup komentatorskih nergačev. Kaj je narobe s tem, da gre otrok na sistematski pregled? Naj ga zdravnik pregleda, saj zato pa imamo javno zdravstvo, naj se naši davki porabijo za otroke. Je bolje, da financiramo razne samooklicane kulturnike in ...prikaži več brezvezne fdv akademike? Jaz bi bil vesel, če bi imel plačan sistematski pregled, ne da moram plačat 900 EUR za celoten pregled vsakih 5 let...

  • erikkk 21:05 23.april 2015.

    A bo za zavajanje kakšna kazen padla ?

  • mph 16:05 23.april 2015.

    Logičino, ko zdaj berem, da ni obvezno. In če še imajo "šolanje na domu", pa je itak možno vse.