Slovenija
17 ogledov

Sistemski nadzor tveganih občin

komisija za preprečevanje korupcije, KPK Anže Petkovšek
KPK. Komenda in Ljubljana nista bili primerni.

Komenda za nadzor ni bila izbrana, "ker v njej ni upravne enote", Ljubljana pa "ni bila primerna" tudi zaradi velikosti. Tako so nam na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) odgovorili na vprašanje, zakaj tako imenovanega prvega sistemskega nadzora vseh potencialnih korupcijskih tveganj na lokalni ravni namesto v Občini Kamnik niso opravili v kateri od občin, ki se zaradi različnih sumov pogosteje javno omenjajo – torej v Komendi ali Ljubljani. Prav Komendo je na zemljevid zgražanja javnosti postavil kar sam župan Tomaž Drolec z izjavami, da se drugače kot s podkupovanjem "ne da priti do poslov v Sloveniji".

Sicer pa pred KPK tako v primeru Mestne občine Ljubljana kot Občine Komenda še vedno teče več postopkov. Pri Komendi gre za preiskovanje koruptivnih ravnanj "v povezavi z najemanjem posojil, javnimi naročili in razpolaganjem z nepremičninami". Nekaj postopkov je bilo že pred časom odstopljenih policiji, "drugi pa so v zaključni fazi", zagotavljajo na KPK.

Kaj je komisija odkrila v "pilotni" Občini Kamnik, bo znano, ko bo ugotovitve potrdil senat komisije. Klemenčič pa še za letos obljublja sistemske nadzore tudi v drugih občinah, predvsem tistih, kjer na podlagi vse več prijav zaznavajo povečana korupcijska tveganja.

Komentarjev 2
  • ghz891 02:12 04.junij 2012.

    Ravno v večjih občinah je največ sranja.

  • dd 12:03 03.junij 2012.

    Se je Ljubljane izognil, zaradi strahu pred Jankovićem?