Slovenija
29 ogledov

Sitarska hiša obsojena na propad

Stražišče. Kulturni spomenik na zasebnem zemljišču se počasi poseda, rešitve zanj pa ni.

Kulturni spomenik sitarska hiša v Stražišču je sramota Kranja in nevarnost za krajane. Nikoli ni služila namenu, vidno propada že več let,” je opozoril bralec Žurnala24. Občinska uprava pravi, da je nemočna. “Sitarska hiša je na zasebnem zemljišču,” je spomnil podžupan Bojan Homan. “Vlaganje na tujem zemljišču je vprašljivo, prestaviti pa je ne moremo, ker je objekt dotrajan,” je dodal, prepričan, da bi se objekt ob takem poskusu sesul. Homan se sicer strinja, da bi lahko zgradili novo hišo. Pred leti je to tudi predlagal, danes pa je bolj zadržan. “Potem bi morali poiskati novo lokacijo, hiši zagotoviti tudi vsebino, stroški, ki bi ob tem nastali, pa zagotovo ne bi bili majhni,” je dejal.

Spomenik lokalnih obrti
Sitarske hiše so posebnost že zaradi razporeditve prostorov,” je povedal arheolog Milan Sagadin in opisal: “Ob običajnem gorenjskem tlorisu imajo še velik prostor za delavnico.” So spomenik lokalnih obrti nižjega sloja prebivalstva, stražiška pa je še primer slabe organiziranosti na področju varstva kulturne dediščine, je bil kritičen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.