Slovenija
36 ogledov

Siti lačnega ne sliši

Zorko Cerkvenik Barbara Milavec
Računi. Strošek odklopa in vnovičnega priklopa dvakrat višji od dolga.

“Zavedam se, da sem za vse kriva sama; mesečne obveznosti sem plačevala z zamikom. Spregledala sem, da bi morala dobavitelja plina Istrabenz pline za vsak mesec posebej obvestiti, da zamujam, in zgodilo se je, kar se je pač imelo zgoditi. Odklopili so mi plin. Dolgovala sem 60 evrov, stroški odklopa in priklopa pa presegajo 122 evrov, kar je povsem nesorazmerno z dolgom,” razlaga bralka. Poudarja, da se zaveda, da so neredni plačniki za dobavitelja problem. “Ampak kako lahko mislijo, da ima človek, ki mu ne uspe plačevati niti mesečnih obveznosti, denar za plačilo te njihove storitve? Stanujem zelo blizu podjetja, ki je dobavitelj plina; monter svoje delo s števcem opravi v petih minutah, zato se mi zdi 122 evrov preveč. Poskušala sem se pogovoriti z odgovorno osebo, a se je izkazalo, da siti lačnemu ne verjame,” dodaja bralka.

Števec kar odnesejo


Istrabenz plini imajo največ primerov neplačnikov v stanovanjih koprskega stanovanjskega sklada. Pred približno dvema letoma so ob neporavnanih računih začeli števce porabe plina tudi fizično odnašati. Pogosto se je namreč dogajalo, da so ljudje plombe blokiranih plinomerov preprosto odstranili in še naprej uporabljali plin. “Vsaka stranka dobi vsaj dva ali tri opomine, tudi pokličemo, preden pridemo po števec in ga odklopimo,” poudarjajo v podjetju.

Delo monterjev, ki pridejo na dom s servisnim vozilom, vrednotijo tako visoko, ker naj bi šlo za posebej usposobljene uslužbence. Petrol za vnovični priklop plinomera zaračuna 144 evrov.

Komentarjev 3
  • Danilo Volčina 23:41 03.november 2012.

    odvisno od pogodbe oziroma pogojev priklopa! Jaz sem moral kupit števec, torej ni njihov...

  • jj1 14:30 03.november 2012.

    @Danilo Volčina, števec je last distrubuterja plina...

  • Danilo Volčina 14:13 03.november 2012.

    Če odnesejo števec prijaviš pač krajo in stvar je rešena