Slovenija
34 ogledov

Siti si v soseščini ne želijo lačnih

Slovenija 02.12.13, javna kuhinja, Celje, mestna obcina celje, foto: Mojca Marot Mojca Marot
Selitev zaradi nasprotovanja nekaterih iz elitnih stanovanj ni uspela.

Že v soboto bi moralo 477 občanov – toliko jih je zdaj v Mestni občini Celje (MOC) upravičenih do brezplačnega toplega obroka – na kosilo v nove prostore javne kuhinje ob Ljubljanski cesti. A se to ni zgodilo, saj so se le dan prej temu uprli nekateri prebivalci tamkajšnjih elitnih stanovanj.

Podjetju Sodexo, ki je bilo lani na razpisu izbrano kot najugodnejši ponudnik za izvajalca programa javne kuhinje, tako ni preostalo drugega, kot da za zdaj ostane na Mariborski cesti, kjer jim je sicer podjetje Emo – ETT odpovedalo najemno pogodbo. "O tem, da se želijo stanovalci sestati z upravnikom in lastnikom stavbe ter izvajalcem programa na Ljubljanski cesti 20 a, smo bili obveščeni v četrtek. Vendar na sestanku nismo sodelovali, ker iskanje novih prostorov ni v naši pristojnosti," je zaplet pojasnila Branka Lazarevič z Oddelka za družbene dejavnosti MOC, ki sicer krije strošek priprave in razdelitve toplih obrokov. Kot je dejala, bo javna kuhinja do takrat, ko bo izvajalec našel rešitev, nemoteno delovala na stari lokaciji.

"Strah je neupravičen"

V Velenju, kjer tovrstno kuhinjo imenujejo Gea, takšnih težav ni. "Tisti, ki imamo to srečo, da nismo tako potisnjeni na rob, smo odgovorni, da ljudem v stiski pomagamo. Po eni strani strah ljudi razumem, a je neupravičen, ker nihče ne pozna žalostnih zgodb teh ljudi. Večina je namreč vse življenje trdo in pošteno delala, pa nimajo denarja niti za hrano," je povedala Sonja Bercko, direktorica velenjskega Integra inštituta.

Komentarjev 2
  • Avatar čavez
    čavez 10:57 03.december 2013.

    Za take politike je treba zgradit novi Auschwitz.

  • dragec 07:25 03.december 2013.

    Želim si, da bi vse politike, ki so nam krojili usodo zadnjih 20 let videl v vrsti pred o kuhinjo