Slovenija
1593 ogledov

Situacijo bo treba spremljati vsaj še do konca tedna

poplave razdejanje po poplavah gasilec Nazarje Profimedia
Gasilci, delavci cestnih in komunalnih služb ter pripadniki civilne zaščite so zaradi močnih lokalnih nalivov in vetra imeli veliko dela tudi danes čez dan.

Na Tolminskem je čez dan ponovno deževalo, ljudje še niso mirni. Kot je v izjavi za javnost pojasnil župan Alen Červ, je na še kar nekaj lokacijah realna nevarnost plazov in bo razmere treba spremljati vsaj še do konca tedna. "Upamo sicer na najboljše, a smo pripravljeni na vse situacije," je dejal.

Plazova sta zasula hiši v Idriji pri Bači in vasi Kuk. Stanovalci so še vedno pri sorodnikih in prijateljih. V obeh primerih bo zagotovo potrebna kompleksnejša sanacija, pravi župan. Dodaja, da bo "občina tukaj stopila zraven, kolikor je mogoče". Zaenkrat pa je po njegovih besedah pomembno, da so ljudje na varnem in da se padavine končno malo umirijo. Prebivalci s Koritnice, ki so se ponoči evakuirali, pa so se že vrnili na svoje domove.

Tudi danes jim vreme ni šlo na roko

Žal se po besedah Červa niso uresničila pričakovanja, da bo po minuli noči do četrtka bolj suho, kar bi omogočilo, da se plazišča nekoliko učvrstijo. Tako so trenutno še v fazi intervencij in sproti posredujejo tam, kjer je potrebno, medtem ko bo sanacija objektov lahko prišla na vrsto po umiritvi razmer.

Po besedah poveljnika občinske civilne zaščite Mihe Venclja so trenutno najbolj pozorni na razmere v Idriji pri Bači, zaselku Luža, in v zaselkih v Baški grapi Koritnica, Kneža in Klavže. Na Idriji pri Bači poskušajo vodni tok, ki je poln kamenja, spraviti varno mimo hiš. Na Koritnici poglabljajo rečno strugo, je pojasnil.

Za plazišče na Kneži je geolog ocenil, da gre za živo plazišče, zato razmere tam ves čas spremlja dežurna ekipa. Če bi prišlo do večjih pomikov plazišča, bi odredili evakuacijo, pravi tolminski župan in dodaja, da je načrt za primer takšne situacije izdelan. Danes se sestanejo tudi s tamkajšnjimi krajani, ki jim bodo podrobno predstavili razmere in morebitne aktivnosti v primeru premikov plazu.

Občina Tolmin | Avtor: Občina Tolmin Občina Tolmin

Pri Mostu na Soči cesta še vedno zaprta

Červ je sicer izrazil zadovoljstvo, da so uspeli odpreti cesto iz Hudajužne do Podbrda in s tem ta del občine ponovno povezati z občinskim središčem, z zdravstvenim domom in drugimi službami. Promet je odprt enosmerno in po njegovih besedah za osebna vozila.

Je pa še vedno zaprta državna cesta pri Mostu na Soči. "Ne gre za to, da ne bi bilo mehanizacije. Enostavno je plazišče živo in se sproti posuva," je pojasnil župan. Po njegovih napovedih bo šele potem, ko bo v četrtek koncesionar očistil vsa drevesa, mogoče ta odsek ceste znova počasi odpreti. Kot je dodal, pa je tam urejen obvoz po državni cesti čez Volče in Kozaršče. Vse domačine in obiskovalce je zato pozval, naj uporabijo ta obvoz.

Zagotovili nastanitve

Po besedah Červa so hvaležni tudi, da jim bodo prišli pomagat pripadniki Slovenske vojske z mehanizacijo. Tudi zato ker so v noči s četrtka na petek napovedane nove obilne padavine.

Vencelj je ob tem prebivalcem, ki se ob ujmi na domovih ne počutijo varno, svetoval, naj se pravočasno umaknejo. Zagotovljena je možnost nastanitve v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti v Tolminu, domu upokojencev v Podbrdu, ljudi bodo sprejemali tudi vsi gasilski domovi. Kot je poudaril, so opozorila jasna, prebivalci pa imajo časa dovolj. "Ko je enkrat voda na vratih, je prepozno," je še opozoril.

Stanje drugod po državi

Precej dela so imeli gasilci in ostali pristojni tudi na drugih predelih države. Črpali so vodo iz objektov, nameščali protipoplavne vreče, prekrivali razkrite strehe odstranjevali podrta drevesa ter zavarovali zemeljske plazove. Skupno so zabeležili 83 dogodkov.

Na centru za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje so danes čez dan po državi zabeležili 83 dogodkov, in sicer na območjih regijskih centrov za obveščanje Brežice, Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Novo mesto, Postojna, Ptuj, Slovenj Gradec in Trbovlje.

Največ dogodkov so zabeležili v regijskem centru za obveščanje Ljubljana, in sicer 47, Nova Gorica (15) in Koper (8). Na terenu je bilo aktivnih 48 gasilskih enot. Po navedbah centra za obveščanje so padavine največ nevšečnosti povzročile v občini Kočevje, kjer je meteorna in podtalna voda poplavila več kot 30 objektov.

Reka Kolpa sicer v srednjem toku poplavlja, a se njeno naraščanje že upočasnjuje in v zadnjih urah v zgornjem toku že upada. V spodnjem toku bo Kolpa naraščala še do noči na sredo.

Pretok Drave je na meji z Avstrijo dosegel okoli 1100 kubičnih metrov na sekundo. Drava se bo razlivala vzdolž celotnega toka, poplavljene površine v spodnjem toku se bodo do noči na sredo povečevale. V sredo zjutraj se bo pretok Drave začel počasi zmanjševati.

Nalivi Hidrologi svarijo Slovenija Spet poplavlja, reke bodo še naraščale Deževje Vreme Slovenija Gregorčič z Arsa z novo bojaznijo za konec tedna

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri 22:34 31.oktober 2023.

    Boljše dež kot sneg!