Slovenija
112 ogledov

Sivi kit vstal od mrtvih

Sivega orjaka so zagledali ob obali Herzliya Marina v Izraelu. Skupine raziskova Žurnal24 main
Ob izraelski obali se je pojavil sivi kit in šokiral okoljevarstvenike, ki so domnevali, da je velikan v Atlantskem oceanu izumrl. Njegov pojav v Sredozemskem morju je bil zato prvovrstno presenečenje.

Poznavalci domnevajo, da je kit morda nenamerno prepotoval ogromno razdaljo, saj je od svojega naravnega habitata v Tihem oceanu oddaljen na tisoče kilometrov. Okoljevarstveniki obenem ne izključujejo možnosti, da se je sivi kit vrnil na območja lovišč zahodne poloble.

Pred mnogimi leti so obstajale tri ogromne populacije sivih kitov na severovzhodu in severozahodu Tihega oceana ter na severu Atlantskega oceana. Severnoatlantska populacija sivega kita je izumrla nekje med sedemnajstim in osemnajstim stoletjem. Razlogi za to še danes niso povsem jasni. Od takrat v Atlantskem oceanu niso videli niti enega samega primerka največjega sesalca na svetu.

"Odkritje je resnično neverjetno. Danes sivi kiti naseljujejo le Tihi ocean, tako da je pojav velikana v severnem Atlantskem oceanu in celo v Sredozemlju ekstremen in bizaren," je zatrdil Nicola Hodgins iz združenja za ohranitev kitov in delfinov.

Na luno in nazaj
Sivi kiti so sicer znani po tem, da opravljajo eno izmed najdaljših migracij na svetu. Letno prepotujejo med 15 in 20 tisoč kilometrov. "Sivi kit v življenju prepotuje razdaljo, ki je enaka poti na luno in nazaj," dodaja Hodgins.

Kljub temu bi moral videni velikan postaviti absolutni rekord v prepotovani razdalji, da bi končal ob izraelski obali. Prav zaradi tega so si strokovnjaki enotni, da se je v Atlantskem oceanu po vsej verjetnosti pojavila nova populacija sivih sesalcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.