Slovenija
17 ogledov

Škandal: britanska banka prala iranski denar

Dolg bo vrnjen do 13. novembra letos. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Združene države Amerike so obtožile britansko banko Standard Chatered, da je v desetih letih s poslovnimi transkacijami oprala za 250 milijard dolarjev iranskega denarja.

Predstavniki banke naj bi tako ponarejali poslovna poročila, se izogibali osveževanju poslovnih knjig in sankcioniranju. Vse poslovne transkacije pa so potekale znotraj finančnega sistema ZDA.

Tamkajšnje nadzorne finančne institucije so ugotovile, da gre za "slabo" institucijo, ki je prekršila celo ameriški protiteroristični zakon ter ameriški bančni sistem izpostavila teroristom, prepodajalcem drog in skorumpiranim državam, poročajo svetovni mediji.

Dobro je služila s provizijami

Banka je tako prikrila transkacije za iranske finančne institucije, ki so se tako izogibale ameriškim sankcijam. Nadzorne institucije so tako našle 60 tisoč takih tajnih transkacij, pri katerih so bile izplačane velike provizije.

Banka je tako, kot so pokazali rezultati preiskave v zadnjih devetih mesecih, kjer so pregledali 30 tisoč strani dokumentacije, vključno z elektronskimi naslovi, svoj dobiček napihovala s stotinami milijonov dolarjev provizij.

Iz Standard Chatered so medtem očitke ameriških oblasti že zanikali, a očitno niso prepričali borznih trgov. Samo na londonski borzi je delnica banka včeraj padla za 25 odstotkov.

Kljub krizi niso potrebovali pomoči

Banka je do nedavnega veljala za zgodbo o uspehu, saj je bila primer finančne ustanove, ki zaradi krize ni potrebovala finančne pomoči.

Dobiček je namreč sama ustvarjala v državah v razvoju, predvsem v Aziji. Poleg tega so odgovorni vseskozi zatrjevali, da se banka ne ukvarja z investicijskimi posli, in ponavljali, da ne potrebujejo kreditov. Rezultat tega je bila rast delnic banke na borzi. Tokratni škandal s pranjem denarja pa je banki popolnoma uničil ugled.

Ameriški finančni regulator je s prstom pokazal tudi na svetovalno hišo Deloitte in jo obtožil, da je pripomogla k sami prevari. Družba Deloitte je obtožbe takoj zavrnila, njihovi predstavniki pa so dejali, da niso vedeli za nezakonite posle banke.

Slednja ima 1700 poslovalnic v 120 državah, v ZDA pa imajo samo eno poslovalnico v New Yorku, kjer pa jim že grozi odvzem licence. Dve tretjini dobička banka ustvarja v Aziji.

Komentarjev 1
  • dragec 08:48 08.avgust 2012.

    Pa to delajo vse banke sveta.