Slovenija
40 ogledov

Sklad obrtnikov z ovadbo nad Svetlika

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Sklad obrtnikov in podjetnikov (SOP) je vložil kazensko ovadbo zoper ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika.

Poleg tega so kazensko ovadili tudi svetovalca v sektorju za pokojninsko in invalidsko zavarovanje na ministrstvu za delo Mateja Grajfonerja. Po mnenju sklada sta v postopku pridobivanja soglasja k pokojninskemu načrtu SOP ravnala nevestno in zavestno kršila zakonska določila, s čimer sta SOP povzročila večjo premoženjsko škodo.

V SOP so zapisali, da se je ministrstvo za delo v svojih odločbah sklicevalo na mnenje Agencije za zavarovalni nadzor in je kot razlog zavrnitve navedlo zgolj nezadostno kritno premoženje, ki pa se nanaša na vzajemni poklicni pokojninski sklad.

SOP, ki je zaradi zgodovinskih razlogov pravna oseba sui generis, pa zadostnega kritnega premoženja v tem skladu nima in ga tudi ne bo imel, dokler država ne bo izplačala svojih obveznosti do upokojencev, za katere je SOP do leta 2000 namesto nje izplačeval pokojnine.

Kot so sporočili iz SOP, so med letoma 2007 in 2010 na ministrstvo petkrat vložili vlogo za pridobitev soglasja k pokojninskemu načrtu, ki jo je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve vsakič zavrnilo.

"SOP je zaradi tega v zadnjih štirih letih vložil pet tožb proti ministrstvu. Vseh pet tožb je tudi dobil, upravno sodišče je petkrat iz istih razlogov odpravilo odločbo MDDSZ, nazadnje konec marca," so zapisali v SOP.

Sodišče je namreč vsakič ugotovilo, da je ministrstvo odločbo 4. odstavka 385. člena ZPIZ-1, ki se nanaša na aktuarsko potrditev pokojninskega načrta, razumelo preširoko.

Nevestno delo v službi?
"Kljub temu, da sta bila minister Svetlik in svetovalec Grajfoner seznanjena s to zavezujočo pravno razlago sodišča, sta se vseeno odločila, da zavestno kršita določila 4. odstavka 385. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-1) in 4. odstavka 64. člena Zakona o upravnem sporu (ZUS-1), ki pravi, da je pristojni organ pri izdaji odločbe vezan na pravno mnenje sodišča glede uporabe materialnega prava in na njegova stališča, ki se nanašajo na postopek. Z neupoštevanjem stališča sodišča sta skladu pri pridobivanju pokojninskega načrta postavila take pogoje, ki jih zakon sicer ne določa. Zaradi tega sta po mnenju SOP izpolnila znake kaznivega dejanja nevestnega dela v službi po 258. členu KZ-1,"  so še sporočili iz SOP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.