Slovenija
16 ogledov

Skladova posojila ugodnejša

Študenti nimajo nikoli dovolj denarja. A pri posojilih morajo biti previdni. (Fo Žurnal24 main
Študijsko posojilo. Pri skladu je možno najeti do 21 tisoč evrov.

Študenti, ki potrebujejo denar za študij, lahko najamejo študijsko posojilo pri Javnemu skladu RS za razvoj kadrov in štipendije v sodelovanju z Deželno banko Slovenije. Glavna prednost sta nižja obrestna mera in rok za vračilo posojila – od dveh do sedem let po končanem študiju z vračunanim enoletnim odlogom vračanja po zaključku študija.

Od 1,25 milijona evrov sredstev je na voljo še polovica.

Po denar s prijavnico
Študent se na razpis sklada prijavi tako, da izpolni prijavno dokumentacijo. Dosegljiva je na spletni strani www.sklad-kadri.si. Sklad vlogo kandidata pregleda v enem tednu in jo posreduje Deželni banki Slovenije. Ta o odobritvi posojila (do višine 21 tisoč evrov) odloči v največ desetih delovnih dneh. Višina posojila je odvisna od višine šolnine in življenjskih stroškov v državi študija. Do zdaj so prejeli nekaj več kot 60 vlog. Na skladu opozarjajo, da je študijsko posojilo najugodneje najeti s pomočjo porokov, saj se pri tem ne obračuna stroškov odobritve.

Nekoliko manj ugodna posojila ponujajo banke. Največkrat so pogojeni z rednimi mesečnimi prilivi (štipendija, pokojnina ali študentsko delo), pa tudi doba odplačevanja je praviloma krajša, kot pri skladu. Denimo pri Abanki lahko študent tretjega ali višjega letnika najame posojilo do pet tisoč evrov, odplačati pa ga mora v treh letih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.