Slovenija
5 ogledov

"Sklenili smo trilateralo"

Fotografija z marčevskega srečanja lani na Ptuju. (Foto: Nik Rovan)
1/25
Žurnal24 main
Pahor: ''Na osebni ravni smo sklenili trilateralo.'' Rešili so vsa odprta vprašanja v povezavi s konferenco o Zahodnem Balkanu. Srečanje so nadaljevali s sprehodom po Ptuju, zaključujejo pa ga z večerjo.

Pred konferenco o Zahodnem Balkanu, ki sta jo za 20. marec sklicala slovenski premier Borut Pahor in njegova hrvaška kolegica Jadranka Kosor, sta se gostitelja na Ptuju sešla s srbskim predsednikom Borisem Tadićem.

 

Prihodnji petek prihaja v Ljubljano k predsedniku Danilu Türku tudi novi hrvaški predsednik Ivo Josipović.

Pogovarjali so se o Tadićevi zahtevi, da Kosovo na srečanju sodeluje pod uradnim nazivom Unmik-Kosovo, predstavniki Kosova pa so brez funkcije. Kosovski predsednik Fatmir Seidiu pa je udeležbo že potrdil, zaradi česar je srbski tisk ugibal, da bo Srbija konferenco bojkotirala.

Tadić vztraja: Kosovo je del Srbije
"Na osebni ravni smo sklenili trilateralo,"
je po srečanju poročal Pahor. "Rešili smo vsa odprta vprašanja v zvezi s konferenco. Recesija je vse tri države zelo prizadela in radi bi skupaj nastopili tudi v gospodarskem smislu," je še dejal Pahor, Tadić pa mu je pri tem prikimaval.

"Dobra politična klima je pomembna za vse države v regiji," je dejal Tadić. Prisotnost Kosova na konferenci na Brdu se mu zdi dobrodošla, a v okviru resolucije Združenih narodov.  Tadić vztraja pri resoluciji ZN 1244, po kateri je Kosovo teritorialni del Srbije.

"Dvostranski problemi ne smejo oteževati odnosov v regiji," je dejala Kosorjeva. Tudi ona je poudarila pomen gospodarskega sodelovanja med državami. Prihodnjič se sestanejo v Zagrebu, potem v Srbiji.

Zaplet je nastal, ker se Tadić konference ni nameraval udeležiti, če bi Sejdiu na konferenci sodeloval kot predsednik neodvisnega Kosova in ne le kot predstavnik Unmik-Kosova, kot to zahteva Beograd. Srbija namreč Kosova ne priznava za neodvisno državo.

 

Hrvaški mediji sicer navajajo, da se namerava Slovenija z vrhom vrniti kot neke vrste mentorica državam Jugovzhodne Evrope, ki si želijo članstva v EU.

 

Od česa bodo imeli mastne prste?
V ptujski gostilni Ribič so jedilnik precej enostavno zastavili, saj trojka ni imela časa za veliko hodov. Visoki gostje so se torej mastili takole:

 

1. hod

Sauvignon, letnika 2009
Goveja juha z domačo zakuho

2. hod
Modra frankinja
Telečji mini file pečen na žaru
z dvobarvno polento
Izbrana priloga

3. hod
Rumeni muškat
Čokoladni fondant s sadnim sorbetom
in svežim sadjem

Kava

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.