Slovenija
25 ogledov

Sklepa ne namerava spoštovati

Žurnal24 main
Državni zbor je Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) in Darsu naložil takojšnje poplačilo podizvajalcev. Duhovnikova vztraja, da je Dars ravnal pravilno in sklepa ne bo spoštovala.

Državni zbor (DZ) je s 33 glasovi za in 31 proti sprejel sklep, po katerem morata AUKN in Dars storiti vse za takojšnje poplačilo podizvajalcev. K temu je že 1. februarja pozvala komisija DZ za nadzor javnih financ.

Njen predsednik Andrej Vizjak iz SDS je prepričan, da bi Dars vsaj v primeru gradnje 800 milijonov evrov vrednega pomurskega kraka avtoceste podizvajalce moral poplačati z unovčenjem bančnih garancij za dobro izvedbo del in poplačilo podizvajalcev, pri čemer ne bi prišlo do dvojnega poplačila ali oškodovanja Darsa. Bančne garancije namreč znašajo deset odstotkov vrednosti del, kar znese 80 milijonov evrov, podizvajalci pa imajo na Pomurki za približno osem milijonov evrov zahtevkov.

Vlada je 21. aprila AUKN pozvala, naj od uprave Darsa zahteva individualno obravnavo zahtevkov podizvajalcev in jim za to dala rok 60 dni. Minister za promet Patrick Vlačič je danes spet poudaril, da je treba obravnavati vsak zahtevek posebej. Izrazil je tudi pripravljenost sprejeti kakšen boljši predlog za reševanje problematike, če ga kdo ima.

Čas imajo do 8. junija
Podizvajalci medtem vse bolj dvomijo, da bo Dars v roku, ki ga je za reševanje problematike določila vlada, unovčil bančne garancije za dobro izvedbo del in poplačilo podizvajalcev in tako zagotovil poplačilo opravljenih del na pomurski avtocesti. Za 13. junij so že napovedali zaporo pomurske avtoceste. To bodo storili, če Dars do 8. junija ne bo preveril neplačanih terjatev in upravičenih tudi poplačal.

Sklepa ne bo spoštovala
Predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik je za TV Slovenija pojasnila, da bodo omenjeni sklep proučili, da pa je 15 dni vsekakor prekratek rok. Poudarila je, da bo Dars v primeru unovčenja bančne garancije za poplačilo podizvajalcev v prihodnosti ostal brez denarja, da dokonča pogodbena dela, ki jih SCT verjetno ne bo mogel dokončati. Hkrati bo Dars, kot je poudarila Duhovnikova, ostal brez denarja, da bi odpravljal napake v garancijskem roku.

Duhovnikova še vedno vztraja, da je Dars ravnal pravilno, da ne morejo dvakrat plačati istih del in da bodo vsak primer obravnavali posebej, zato sklepa ne namerava spoštovati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.