Slovenija
21 ogledov

Sklepanje koalicij in mešanje kart

plakat volilna kampanja Nik Rovan
Kampanja. 4. novembra uraden začetek.

Uradno. V petek, mesec pred predčasnimi volitvami v državni zbor – te bodo 4. decembra –, se bo uradno začela volilna kampanja. Politične stranke in kandidati za poslance narodnih skupnosti so že morali odpreti posebne bančne račune za volitve. Doslej je to storilo vsaj 21 političnih strank in list, tri več kot na volitvah leta 2008. Med prijavljenimi so vse parlamentarne stranke, račune pa so že odprle tudi novoustanovljene Stranka za trajnostni razvoj Slovenije (TRS), Jankovićeva Pozitivna Slovenija in Lista Virant. Po registraciji teh je v Sloveniji registriranih 77 političnih strank. Račun že imata odprt tudi Avion, stranka Borisa Popoviča, in Akacije Marka Breclja.

Manjše se združujejo

Glas bo mogoče oddati tudi za tri predvolilne koalicije. Stranki Desus se je pridružila Slovenska unija, Stranki mladih – zelenim Evrope pa Demokratska stranka Slovenije, Zveza za Primorsko in Zelena koalicija. V koaliciji Za Slovenijo bodo nastopili Stranka slovenskega naroda, Naprej Slovenija, Stranka enakopravnih dežel in Glas žensk Slovenije ter tri civilna gibanja.

Predstavitve in prehodi

Svoje kandidate je v soboto prva predstavila stranka SLS. Na listi bo sedem županov, med njimi tudi krški Franc Bogovič, destrniški Franc Pukšič in litijski Franci Rokavec. Z SLS se bo v volilni boj podal tudi nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj Uroš Rotnik. Kandidate SLS so podprli Franc Zagožen, Ivan Oman in Boris Pahor. SDS pa je tik pred začetkom uradne kampanje podprla nemška kanclerka Angela Merkel. V SD se medtem vrstijo odhodi – po Renati Brunskole, Julijani Bizjak Mlakar in Janji Klasinc je stranko zapustila še Melita Župevc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.