Slovenija
17 ogledov

Sklic nujne seje zaradi Satexa

jakob presecnik bobo Žurnal24 main
Sodni postopki v zadevi Satex se vlečejo že od sredine devetdesetih let. V SLS zato zahtevajo sklic nujne seje. Po mnenju Jakoba Presečnika gre za vzorčni primer neučinkovitega sodstva.

Zaradi zastaranja sodnih postopkov v zadevi Satex predsednik poslanske skupine SLS Jakob Presečnik zahteva sklic nujne seje Odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje.

''Sodni postopki okoli razvpite afere Satex so zastarali 18. novembra 2010, vlekli pa so se že vse od srede devetdesetih let," je v obrazložitvi navedel Presečnik. ''V konkretnem primeru gre za oškodovanje banke v večinski državni lasti, zato lahko govorimo o neposrednem oškodovanju državnega premoženja v vrednosti več kot 10 milijonov evrov. Omenjena afera se je sicer leta 2005 že končala s sodnim epilogom, kjer so bili vsi vpleteni spoznani za krive – eden zlorabe položaja, drugi trije pa napeljevanja h kaznivemu dejanju. Po tem, ko je Vrhovno sodišče RS leta 2008 razveljavilo že pravnomočno sodbo, pa do vnovičnega sojenja ni in ni prišlo, zaradi počasnih sodnih postopkov pa so se obtoženci, ki so enkrat že bili obsojeni, odškodninski odgovornosti izognili,'' je še zapisal Presečnik.

Neučinkovito sodstvo
Dodal je še, da se je omenjeno sojenje pokazalo kot vzorčni primer neučinkovitega sodstva ter znova podalo signal slovenski javnosti, da tistih, ki se okoristijo z državnim premoženjem, ne čaka roka pravice. ''V Sloveniji smo že bili priča kar nekaj podobnim primerom, nekaj, kot denimo primer Bulmastifi, pa jih očitno na zastaranje še čaka,'' je na koncu še dodal Presečnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.