Slovenija
24 ogledov

Škoberne ne bo dobil 2.200 evrov

Sodnik Milko Škoberne (Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Člani Državne volilne komisije (DVK) so zavrnili zahtevo suspendiranega sodnika Milka Škoberneta, ki je zahteval izplačilo polovice nadomestila za lansko in letošnje vodenje okrajne volilne komisije v Laškem, čeprav mu je funkcija v tem času mirovala.

Celjski okrožni sodnik Milko Škoberne je namreč obtožen, da je v zameno za podkupnino odpravil mednarodno tiralico za osumljenca kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in goljufijami.

Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je februarja lani Škobernetu z odločbo izrekel začasno odstranitev iz sodniške službe oziroma suspenz. Sodnik v suspenzu pa po zakonu prejema polovico plače, ki bi jo prejemal, če bi delal.

Škoberne je hkrati tudi predsednik okrajne volilne komisije (OVK) v Laškem, a mu je DVK marca lani to funkcijo zamrznila. Funkcijo predsednika OVK namreč lahko opravlja le sodnik, zato Škoberne v času suspenza ne more voditi omenjenega organa.

Škoberne pa je od DVK zahteval, naj mu izplača polovico nadomestila, ki bi ga prejel, če bi lahko opravljal funkcijo predsednika OVK. Meni namreč, da je status mirovanja te funkcije popolnoma enak statusu sodnika v suspenzu.

Ne bo dobil polovičnega nadomestila 2.200 evrov

V času, ko je Škobernetu funkcija predsednika OVK mirovala, so sicer potekali trije referendumi in ene volitve, kar pomeni, da bi polovično nadomestilo znašalo približno 2.200 evrov. Poleg tega je Škoberne zahteval še polovico nagrade za vse morebitne prihodnje referendume in volitve.

A so člani DVK njegovo zahtevo na današnji seji zavrnili. Kot je pojasnil predsednik DVK Anton Gašper Frantar, suspenz sodnika in mirovanje funkcije predsednika OVK nista primerljiva. Tako nadomestila za opravljanje funkcije v volilnem organu ne gre enačiti s sodniško plačo, saj je nadomestilo izplačano za opravljeno delo.

S tem so se strinjali ostali člani DVK in sklenili, da Škobernetova zahteva ni utemeljena. Sodnik je sicer že napovedal, da bo v primeru zavrnitve izplačilo izterjal po sodni poti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.