Slovenija
77 ogledov

Škoberne: Ne razumem obtožbe!

Sodnik Milko Škoberne (Foto: Gregor Katič)
1/6
Žurnal24 main
Celjski sodnik se je na sodišču izrekel za nedolžnega, obtožnico pa označil za zmedeno in brez znakov kaznivega dejanja.

Na ljubljanskem sodišču se je začel predobravnavni narok zoper celjskega sodnika Milka Škoberneta, ki naj bi decembra 2010 prejel okoli devet tisoč evrov podkupnine v zameno za izbris mednarodne tiralice za domnevnim goljufom Esadom Ćehajićem, ki mu je takrat sodil. Škoberneta so aretirali januarja lani, potem ko naj bi prejel 18 tisoč evrov navidezne podkupnine.

"Nisem kriv"

"Ne razumem obtožbe: v življenju sem videl na tisoče obtožnic, ampak tako zmedene, kot je ta, pa še ne. Poleg tega ne vsebuje vseh zakonskih znakov kaznivega dejanja," odgovarja celjski sodnik, ki so mu na sodišču ponudili, naj se pogodi s tožilstvom za pregon organiziranega kriminala in prizna krivdo v zameno za nižjo kazen, še preden bi mu začeli soditi za domnevno podkupljivost.

Škoberne krivde ne priznava, saj meni, da bi bilo priznati nekaj, česar ni storil, irelavantno. "Če bi priznal nekaj, česar nisem storil, bi bil zrel za psihiatrijo," zatrjuje. Očitki v obtožbi po njegovem mnenju niso podprti z nobenim dokazom.

"Izločite dokaze"

Uvodoma je zagovornik Škoberneta Tomaž Bromše zahteval izločitev dokazov. "Še preden so bili uvedeni ukrepi za tajno opazovanje in sledenje sodniku, bi moralo sodišče razpolagati z dovoljenjem državnega zbora, da mu ne priznava imunitete in da se postopek zoper njega začne. Zato ne obstaja nikakršno dovoljenje za ta kazenski postopek," zatrjuje Bromše.

"Zasliši naj se tudi tožilki"

Škoberne bi kot pričo zaslišal državno tožilko Blanko Žgajnar, ki mu koruptnost sicer očita in zato vodi postopek zoper njega. Zagovornik Bromše pa dodatno zahteva, naj se zasliši tudi tožilko Matejo Gončin: "Zaslišani tožilki naj pojasnita, kako je bil Esad Ćehajić angažiran kot tajni policijski delavec v postopku zoper sodnika. Ćehajić je namreč snemal pogovore s sodnikom v prostorih sodišča v Celju,  še preden je bila izdana odredba preiskovalnega sodnika za tajno prisluškovanje sodniku."

"Sodnica, takoj prenehajte delo!"

Če bodo izločili dokaze, pa zagovornik Bromše zahteva tudi izločitev sodnika. Škoberne je sodnico na preobravnavnem naroku odločno nagovoril: "Takoj prenehajte delo, sodnica! Vse, kar boste delali po tem, ko je bila podana zahteva za vašo izločitev, boste delali nezakonito. Tudi jaz imam dokazne predloge, in tudi predlog za vašo izločitev, a je ne bom predal zdaj, ker morate takoj prenehati delo." Obramba namreč zatrjuje, da zaradi poznavanja dokazov sodnik med sojenjem ne bo nepristranski in neodvisen. Iz istega razloga naj se izloči tudi tožilka, njeno delo pa naj prevzame drugi oziroma druga tožilka.

Škoberne zase sicer meni, da je dober sodnik: "V teh dveh letih sem naredil marsikaj na sebi. Prepotoval sem pol sveta," je celjski sodnik pojasnil zbranim na sodišču.

Na predobravnavnem naroku je sodišče sojenje Škobernetu odložilo za nedoločen čas.

Komentarjev 14
  • privat 10:00 04.december 2012.

    sej ma prov...kaka sodišča so to...?? in zakaj bi samo njega obsodili in druge ne?? Kaj so sodišča politično opredeljena?? Ali kako drugače opredeljena??

  • majdas 07:54 23.november 2012.

    Presneto, pri nas so storili vse, da so največje barabe zavarovane ... Izločevanje dokazov, ker so pridobljeni na "nezakonit način", je postal nacionalni šport !!!Poštenemu človeku gre na bruhanje.

  • Lavdan 16:00 22.november 2012.

    Za takšne bi morala biti kazen dvojna, saj bi morala biti njhova morala zelo visoka.