Slovenija
22 ogledov

Škoda na vinogradih 90-odstotna

Posledice toče v bistrici ob Sotli
1/21
Bralka Martina
Toča je klestila v pasovih, najhuje pa je prizadeto območje Libelja, Volovnika, Ravni in Leskovca pri Krškem.

Med nevihtami, ki so v sredo okoli 17. ure zajele območje Občine Krško, je ponekod v pasovih klestila tudi toča. Prizadela je predvsem vinograde, ki so v nekaterih primerih prizadeti tudi do 90-odstotno, ponekod pa je poškodovala tudi druge poljščine. Škode na objektih ni povzročila, so povedali na kmetijsko-svetovalni službi v Krškem.

Po besedah Branke Radej Koren s krške kmetijsko-svetovalne službe je toča v nekaterih vinogradih povsem zbila listje, najhuje pa je prizadela območja Libelja, Volovnika, Ravni in Leskovca pri Krškem.

Sicer se njihove ekipe odpravljajo na teren, kjer bodo natančneje ocenile škodo in lastnikom prizadetih območij svetovale, kako zaščiti poškodovano rastlinje. Kmetijsko-svetovalna služba pa bo svoje poročilo posredovala tudi državnim službam, je še dejala Radej Korenova.

Posledice neurja so si že ogledali župan Miran Stanko in člani občinske Komisije za oceno škode po elementarnih nesrečah v kmetijstvu in strokovna služba Kmetijsko svetovalne službe Krško.

Škoda tudi sto-odstotna

"Po prvi oceni Komisije je neurje močno prizadelo vinograde in trajne nasade jablan, hrušk, breskev, lokalna koruzišča in vrtnine na prostem.  Po prvih predvidevanjih se pri vinogradih pričakuje kar od 30 do 100 odstotkov izpada pridelka, pri trajnih nasadih je škoda podobna, pri vrtninah na prostem pa je pričakovani izpad 80-odstoten," so v sporočilu za javnost zapisali na Občini Krško.

S prvo oceno škode bo občinska komisija seznanila regijsko, ki bo po ogledih na terenu svojo oceno posredovala državni komisiji na Ministrstvu za obrambo.

Kmetijska svetovalna služba Krško bo v prihodnjih dneh prizadetim lastnikom kmetijskih kultur dajala tudi strokovne nasvete o zaščiti in varstvu rastlin in drugih agrotehničnih ukrepov, ki bi lahko omilili najhujše posledice včerajšnjega neurja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.