Slovenija
7 ogledov

Škoda ni milijonska

Voda je največ škode naredila v kmetijstvu. (Foto: Nada Černič Cvetanovski) Žurnal24 main
Popis škode. Poplave so povzročile za okoli 700 tisoč evrov škode.

Prijavljena škoda po poplavah znaša slabih 700 tisoč evrov, so sporočili iz Občine Krško. Te podatke je na podlagi oddanih prijav zbrala občinska komisija za popis škode. Konec septembra so sicer v občini napovedovali, da bo škoda presegla milijon evrov.

Sanacija plazov
Še letos. Do konca leta bo občina sanirala tri od 15 plazov, ki so povzročili škodo na cestni infrastrukturi. Občina naj bi pomagala tudi pri sanaciji plazov na kmetijskih zemljiščih, ki so jih prijavili občani.

Zakaj razlika?
“Poročilo vključuje prijavljeno škodo na objektih, v kmetijstvu in na cestni infrastrukturi,” so pojasnili na občini in dodali, da v ta znesek niso vključene škoda, nastala zaradi plazov na kmetijskih zemljiščih, kjer so dobili osem prijav, škoda, ki jo je 15 plazov povzročilo na cestni infrastrukturi, in škoda na travnikih. “Poročilo, ki ga zahteva država, ocene tovrstne škode ne predvideva,” so povedali na krški občini.

Slab odziv občanov
Drugi razlog za razliko med napovedano in ocenjeno škodo je izjemno nizek delež prijav, ugotavljajo na občini. Škodo na objektih je prijavilo le 40 oškodovancev, škodo na kmetijskih zemljiščih in živalih pa jih je od 180 obveščenih oškodovancev občinski komisiji prijavilo samo 50.

Prijavljena škoda v kmetijstvu, ki znaša več kot pol milijona evrov, se nanaša na tekočo kmetijsko proizvodnjo. Skupen znesek prijavljene škode na stavbah dosega slabih 130 tisočakov, na cestni infrastrukturi pa slabih 170 tisoč evrov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.