Slovenija
31 ogledov

Škoda v desettisočih

“Če se bo izkazalo, da je MOP ravnalo malomarno, bomo zahtevali povrnitev škode, Žurnal24 main
Prva vetrnica. Trpin: MOP je gradnjo zaustavilo z nezakonito odločbo.

“Odločba ministrstva za okolje in prostor (MOP) ne zadrži nobene pravne presoje,” je prepričan Gorazd Trpin z ljubljanske pravne fakultete.

Poročali smo, da je MOP investitorju, družbi Alpe Adria Energija (AAE), na podlagi anonimne prijave z odločbo razveljavilo spremenjeno gradbeno dovoljenje in tako ustavilo gradnjo prve vetrne elektrarne pri nas pri Senožečah. Trpin trdi, da je pri spremembi dovoljenja šlo le za tehnične spremembe, pravico do gradnje pa je AAE pridobila že s prejšnjim gradbenim dovoljenjem, ki je pravnomočno. MOP bi torej lahko razveljavilo kvečjemu to dovoljenje, a je rok za to zastaral. Trpin zato meni, da bi bilo najrazumneje, če bi MOP čim prej odpravilo sporno odločbo in tako preprečilo ogromno gospodarsko škodo, ki nastaja.

Soglasje vseh
Anton Korošec. Direktor AAE pravi, da so po zapletu znova preverili soglasje članov Agrarne skupnosti Dolenja vas. Od skupno 49 članov jih je soglasje podpisalo 46, v treh primerih pa so v igri zapuščinski postopki.

Spomnimo, da je zaplet nastal, ker AAE za projekt ni imela soglasij vseh posamičnih lastnikov zemljišč, pač pa le soglasje Agrarne skupnosti Dolenja vas. Na MOP pravijo, da bo o zadevi odločilo upravno sodišče, pri katerem je AAE sprožila upravni spor.

Za Volovjo reber zelena luč

Sicer pa je MOP izdalo tudi odločbo, s katero je zavrnilo pritožbo Društva za opazovanj in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) zoper okoljevarstveno soglasje za vetrno elektrarno Volovja reber. Okoljevarstveno soglasje je tako postalo dokončno, vendar DOPPS že napoveduje vložitev tožbe na upravnem sodišču. Na Elektru Primoska kljub temu odgovarjajo: “Projekt je za nas še vedno smiseln ter okoljsko in ekonomsko upravičen.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.