Slovenija
39 ogledov

Škoda veliko večja od prvotno ocenjene

slovenija 04.02.14, sneg, led, zled, snegolom, lom dreves, nevarno vozisce zarad Anže Petkovšek
660 hektarjev gozda bo treba popolnoma posekati in tam na novo zasaditi drevje.

Ledena ujma je v začetku februarja v gozdovih naredila za 194 milijonov evrov škode. Posekati bo treba sedem milijonov kubičnih metrov lesne mase, je danes v Ljubljani izpostavil prvi mož Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem. Kar 660 hektarjev gozda bo treba popolnoma posekati in tam na novo zasaditi drevje.

Škoda večja od prvotno ocenjene

Po najnovejših ocenah je vremenska ujma poškodovala dobrega pol milijona hektarjev gozda. Zavod za gozdove ocenjuje, da bo treba posekati sedem milijonov kubičnih metrov lesne mase, kar je veliko več od prvih približnih ocen, ki so kazale na poškodovanost štirih milijonov kubičnih metrov lesa.

Oražem je ocenil, da je zadnja ocena bolj ali manj dokončna, lahko se zgolj še nekoliko poviša, saj so nekatera območja še nedostopna. Zavod je namreč škodo ocenjeval s terenskim ogledom, saj vreme ni dopuščalo ocene s satelitskih posnetkov.

Finančna škoda ima več vidikov. Kot je pojasnil Oražem, so ocenili, kakšna je škoda glede na razvrednoten les, kakšni bodo povečani stroški zaradi spravila, izpad donosa. V oceno škode je vštetih tudi 19 milijonov evrov, ki bodo potrebni za sajenje dreves, vzpostavitev prevoznosti in gradnjo gozdnih prometnic. V finančno škodo pa ni všteta škoda pri ekoloških ali socialnih funkcijah gozda.

Zaposlili bi več sto gozdarjev 

Zaradi sanacije se obetajo tudi dodatne zaposlitve brezposelnih gozdarjev. Na zavodu za gozdove jih bodo potrebovali predvsem za evidentiranje pri pripravi sanacijskega načrta ter pri spremljanju izvajanja. "Vzamemo vse, ki so na prostem trgu delovne sile. Potrebovali bi jih več sto," je dejal Oražem.

Komentarjev 1
  • inženir 14:55 19.februar 2014.

    Ala zdej najlažje je jokat in čakat da bo kdo dal denar in očistil gozd sam da nam ni treba.Verjetno je škoda večja ker je nekdo pogruntal da bo denarja premalo da bi si lahko spet napolnili žepe.