Slovenija
67 ogledov

Škoda za trgovce

Jutri bo na Primorskem zapihala orkanska burja, ki bo do ponedeljka dosegala hit Žurnal24 main
Objekt C3. Streho razkrilo le zaradi višje sile ali tudi napake? Poslovna škoda za zaprte trgovske lokale.

"Drastičen padec prodaje je bil že zato, ker so se obnovitvena dela močno zavlekla, zdaj pa sem imela dodaten izpad. Mislim, da bi bila upravičena do določene odškodnine," pravi Hilarija Čermelj, lastnica Zlatarne Hili v objektu C3, s katerega je ob zadnji burji odneslo povsem novo streho.

Podobno razmišljajo v sosednji trgovini Beti. "Dvomim o strokovnosti izvedbe. Toda ne gre samo za poslovno škodo lokalov, še sreča, da ni bil nihče poškodovan," dodaja Lilijana Reljič, direktorica podjetja Medigo, ki ima prodajalno v C3. Odškodnine ne bo zahtevala, ker razume nezavidljivi položaj izvajalca, ne želi pa imeti nobenega dodatnega stroška.

Kriv je žleb
Izvajalec je bilo ajdovsko podjetje Gradbeništvo Bjelkić, pogodbo z njim pa je v imenu etažnih lastnikov kot upravljalec podpisala Komunalno-stanovanjska družba (KSD) Ajdovščina. Izvajalec Avdo Bjelkić se brani, da takega primera ob več kot deset tisoč kvadratnih metrih prekritih streh še ni imel; da bi razčistil, pa je poklical sodnega izvedenca.

Miroslav Gorup, sodni izvedenec za gradbeno stroko, je v mnenju zapisal, da je burja izruvala žleb in ga skupaj z izotekom, ki je bil na žleb varjen, dvignila ter omogočila vstop zraka med izotek in betonsko ploščo, zaradi česar sta se zgodila trganje izoteka in premetavanje korcev. Gorup krivdo izvajalca izključuje, vseeno pa ne pojasni, ali je bilo ustrezno, da je bil žleb privarjen.

Egon Stopar, direktor KSD, na vprašanje, kako bo s plačilom sanacije, odgovarja, da velja garancija. Bjeklić pa meni, da bi morala biti sanacija krita iz skupne zavarovalne police lastnikov, saj gre za višjo silo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.