Slovenija
169 ogledov

Škode na nekaj tisoč objektih

Malečnik
1/84
Nino Verdnik
Povodenj je po vsej Sloveniji poškodovala nekaj tisoč stanovanjskih in poslovnih objektov.

Kot je dejal minister za infrastrukturo in prostor Zvone Černač, bo popisu škode sledilo sprejetje ukrepov za sanacijo. "V vseh teh primerih ima država ustrezne rezerve in tudi tokrat bo tako. Sredstva bodo črpana iz ustreznih rezerv, v enem delu, kar se tiče infrastrukture, pa tudi na ustrezen način prerazporejena v skladu s prednostmi, ki bodo določene," je dejal Černač.

V Dravogradu šokirani

"Smo precej šokirani, kako veliko nam je poškodovalo različnih objektov. Govorim o cestah, mostovih, hišah, o industrijski coni. Kanalizacijo, staro dve leti, nam je pretrgalo, prav tako je utrgalo kolesarsko stezo," je povedala dravograjska županja Marijana Cigala. V Dravogradu še ne računajo škode, zdaj se še ukvarjajo z odpravljanjem posledic hude ure.

Škode več kot dvajset milijnov

Po prvih prijavah, ki so jih na zavarovalnici Adriatic Slovenica zbrali danes do 14. ure, škodo po poplavah ocenjujejo na 1,5 do dva milijona evrov. Glavnino prijav iz vzhodnega dela Slovenije še pričakujejo, največ škode je nastalo na gradbenih objektih, stanovanjski opremi in avtomobilih.

Pri Zavarovalnici Triglav in Zavarovalnici Maribor so do zdaj prijavljeno škodo ocenili na okoli deset milijonov evrov vsaka.

Iščejo rešitev za 250 krajanov

Generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But je obiskal Ljubno ob Savinji, kjer iščejo rešitev za podrti most, saj je kar 250 tamkajšnjim krajanom onemogočen dostop do ceste. Po Butovih pojasnilih je občina Ljubno ob Savinji že poskrbela za čiščenje naplavljene hlodovine, da bi razbremenili tisto, kar je še ostalo od mostu. Uprava RS za zaščito in reševanje pa bo jutri poslala strokovnjake, da preučijo možnost postavitve začasnega mostu.

Savinja je v tej občini poplavila vsaj 50 objektov, eno gospodarsko poslopje je voda odnesla, sprožilo pa se je več kot 15 plazov.

Pretrgan je vodovod za Ljubno, na določenih območjih pa je še vedno motena oskrba z vodo. Gasilci so včeraj med drugim rešili tudi človeka iz poplavljenega vozila.

Vojaki pomagajo pri črpanju vode in odstranjevanju mulja

Več kot 250 pripadnikov javne gasilske službe je na območju Maribora danes nadaljevalo delo na terenu. V Melju so že izčrpali vodo iz dela poplavljenih stavb, dokončno pa naj bi delo na tem območju končali zgodaj popoldne. V Dogošah so črpanje vode začeli nekoliko pozneje in imajo še veliko dela. V Malečniku je ogromno mulja in blata, reševalcem pa se je pri odstranjevanju vode pridružila vojska.

Poplavljenih več kot 200 objektov

Največ težav imajo reševalci s kurilnim oljem, ki se je v poplavljenih kurilnicah in kleteh pomešalo z vodo. Pri odstranjevanju takšne vode morajo biti še posebno previdni. Skupno je bilo na mariborskem območju po besedah Stojanoviča poplavljenih več kot 200 objektov.

Župan Franc Kangler se bo v sredo sestal s podpredsednikom vlade Karlom Erjavcem in župani občin, ki so jih prizadele poplave. Po sestanku v Mariboru bo sledil ogled terena in dogovor o sanaciji škode. "Stanje je katastrofalno," je ocenil podžupan Milan Mikl.

Poplavam se ni bilo mogoče izogniti

Po ocenah Stojanoviča se tem poplavam ni bilo mogoče izogniti. "Mislim, da smo ljudi pravočasno obvestili o poplavnem valu. Ljudje so na tem območju že vajeni visokih voda, saj jih imamo že vsakih pet ali šest let. A tako visokih voda in obsežnih zalitij objektov še ni bilo," je poudaril.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.