Slovenija
16 ogledov

Škode najmanj 300 tisoč evrov

Burja je odkrivala strehe in ruvala drevesa. (Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
V Mestni občini Nova Gorica ocenjujejo, da je burja povzročila za okoli 300 tisoč evrov škode. V ajdovski in vipavski občini škode še niso začeli ocenjevati.

Največja škoda je nastala na delno porušenem stanovanjskem objektu v vasi Zalošče. Prizidek so morali zaradi nevarnosti takoj podreti. Člani novogoriškega Zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost ter treh prostovoljnih gasilskih društev so opravili skupno 37 intervencij, na katerih je sodelovalo 61 njihovih članov.

O trenutnih razmerah na Primorskem lahko preberete v tem članku.

Mestna občina Nova Gorica je za plačilo intervencij porabila 14.750 evrov, 13.020 evrov pa so stroški dela gasilcev in ostalih pripadnikov štaba Civilne zaščite, ki so za pomoč porabili 651 ur.

Ker se burja še ni polegla, v ajdovski in vipavski občini še niso začeli z ocenjevanjem škode. Popoldne so začeli z odstranjevanjem posledic.

Oddane prve prijave škode
Burja je po prvih zbranih podatkih zavarovancem Adriatica Slovenica povzročila za več kot 450 tisoč evrov škode. Do danes so prejeli preko 150 prijav, pričakujejo jih še več. Največ prijavljene škode je na strehah hiš, gospodarskih in industrijskih poslopjih pa tudi na avtomobilih zaradi padcev strešnikov, pločevine in vej.

Prve odškodnine bo zavarovalnica izplačala v nekaj dneh. Sicer pa zavarovancem svetujejo, da pokličejo svojega zastopnika ali zavarovalnico in škodo prijavijo. Če je le mogoče, naj jo fotografirajo, shranijo poškodovane predmete in preprečijo, da bi se škoda po nepotrebnem povečevala. Ob tem na Adriaticu Slovenici dodajajo, naj se ljudje, ki jim je burja odkrila streho, nikar sami ne lotevajo popravila, temveč naj pokličejo ustrezne službe in preprečijo nepotrebne nezgode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.