Slovenija
14 ogledov

Škode po žledolomu je za 214 milijonov

Snegolom, žledolom Anže Petkovšek
Žledolom. Posekati bo treba 9,3 milijona kubičnih metrov drevja. Poškodovanih je več dreves, vendar vseh ne bo treba posekati.

Zavod za gozdove Slovenije je končal načrt sanacije gozdov po žledolomu in ga poslal na ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Po besedah vršilca dolžnosti direktorja zavoda Damjana Oražma bo treba po žledolomu posekati 9,3 milijona kubičnih metrov drevja. Škoda je ocenjena na 214 milijonov evrov, sanacija pa bo po ocenah zavoda za gozdove stala 36,3 milijona evrov.

Oražem pravi, da je žled sicer prizadel več drevja, vendar vseh dreves ne bo treba posekati. Zaradi lubadarja in drugih škodljivcev je kritično predvsem odstranjevanje poškodovanih iglavcev. Približno 16 odstotkov poškodovanega drevja bo posekanega v državnih, preostanek pa v gozdovih v zasebni lasti.

Sanacija bo potekala v več korakih, prvi je posek, nato pa bo, tam kjer bo treba, sledila naravna ali umetna obnova gozdov. Po dosedanjih ocenah zavoda bo treba umetno obnoviti 900 hektarjev gozda. Zaradi tega na zavodu za letos pričakujejo tudi za 15 odstotkov večji odstrel jelenjadi, ki sicer zavira obnavljanje gozdov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.