Slovenija
19 ogledov

Škode za več kot 2,5 milijona evrov

Posledice neurja na Gorenjskem Saša Despot
Škoda velika na Severnem Primorskem in Gorenjskem. Reke in burja se umirjajo. V gozdovih veliko polomljenega drevja in vej.

Na Gorenjskem je veter poškodoval več kot 700 objektov. Največ škode je povzročil na območju občin Žirovnica in Preddvor, je povzel poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Gorenjsko Jernej Hudohmet. V občini Žirovnica je na terenu le še ena ekipa gasilcev, ki pregleduje območje in odstranjuje morebitne nevarnosti za občane. Komunalna podjetja odstranjujejo podrta drevesa, na novo vzpostavljajo podrto prometno signalizacijo in čistijo razmetane zabojnike za odpadke. Cenilci že ocenjujejo škodo, občani pa sami ali ob pomoči krovcev sanirajo škodo.

Na območju žirovniške občine veter poškodoval okrog 250 objektov, škoda pa naj bi presegla 300.000 evrov, je povedal poveljnik štaba civilne zaščite v Žirovnici Marjan Dobnikar. Takšnih posledic karavanškega fena, ki so ga sicer v vaseh pod Stolom vajeni, ne pomnijo od let 1985 in 1975. "Nov dan je prinesel realno sliko tega, kar se je dogajalo v ponedeljek. Prizadetih je bilo veliko objektov, številni občani se morajo ukvarjati s sanacijo in prijavljanjem škode," je dejal žirovniški župan Leopold Pogačar, ki ljudi znova poziva, naj bodo ob sanaciji pozorni na to, da škodo dokumentirajo in jo prijavijo zavarovalnicam.

Močna burja poškodovala 120 objektov

Na Severnem Primorskem je močna burja poškodovala okoli 120 objektov. Najhuje je bilo na območju občin Kobarid in Tolmin. Tam je veter poškodoval tudi 15 gospodarskih in upravnih objektov.

Kar 40 manjših gospodarskih objektov (staje, lope) je bilo poškodovanih tudi v Občini Cerkno. Precejšnja bo škoda zaradi odkrite strehe podjetja TKK Srpenica, na Kobariškem pa je nastala precejšnja škoda na strehah podjetij Oplast in Tik Kobarid.

"Škoda bo velika, ocenili jo bomo v prihodnjih dneh. Danes je na terenu 35 gasilcev, ki pomagajo ljudem pri pokrivanju streh tam, kjer tega sami ne zmorejo," je za STA povedal poveljnik občinskega štaba CZ Kobarid Marjan Stres. Kot smo poročali, je veter povsem odkril tudi streho 83-letne Kobarijke, ki sprva ni hotela zapustiti hiše

Veter odkriva objekte in podira drevesa tudi danes, vendar je posredovanj veliko manj kot včeraj. 

Elektriko imajo vsi

Na Elektru Primorska so do 17. ure zagotovili vsem odjemalcem na območju Primorske oskrbo z električno energijo. Ker niso uspeli popraviti omrežja do najbolj oddaljenih vasi Podbela in mejni prehod Robič, so na teh območjih za začasno napajanje z električno energijo namestili agregate.

Na Elektro Primorska so povedali, da je velika večina poškodb distribucijskega omrežja nastala zaradi padcev drevja na daljnovode, kar je povzročalo pretrganje vodnikov in porušitev stebrov. Nastala škoda ne bo majhna, prve ocene naj bi bile znane v sredo.

Umirjanje rek

Reke, ki so poplavljale, se bodo danes umirile. Po podatkih predstavnikov območnih civilnih zaščit se je Krka, ki se je v svojem spodnjem toku razlila v okviru običajnih poplav, danes proti jutru umirila in dopoldne začela upadati.

V Kostanjevici na Krki je poplavila del severnega dela otoka, manjši del tamkajšnje ceste in nekaj dvorišč, kakšne škode pa s tem ni povzročila. Prav tako ni ogrozila stanovanjskih hiš. Na širšem območju je kot običajno poplavila del nižje ležečih cestišč. Narasla Krka je nekaj lokalnih cest poplavila tudi na območju občine Šentjernej, opaznejše škode pa tam prav tako ni.

Na Ljubljanskem barju se v manjšem obsegu še razliva Ljubljanica, ki pa se bo danes vrnila v svojo strugo. 

"Poplavljene površine Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo danes še zadržale," so zapisali na Arsu.

Zaradi obilnih padavin pa morajo porabniki pitne vode iz naselji Planina in Lipje vodo, ki jo nameravajo porabiti v prehrambne namene, prekuhavati.

Za najmanj dva milijona in pol evrov škode

Po prvih ocenah Zavarovalnice Triglav je v zadnjih dneh zaradi vremenskih razmer nastalo za približno dva tisoč škodnih primerov v skupni višini okoli dva milijona evrov, še več prijav pa pričakujejo v prihodnjih dneh. Njihovi zavarovanci lahko škodo prijavijo preko spletne strani ali brezplačne telefonske številke 080 555 555.  Kot so zapisali bi manjšo škodo na nepremičninah in premičninah izplačali že v nekaj dneh po cenitvi, če se stranka strinja z oceno. "V primeru večjih škod se ob cenitvah z zavarovanci dogovorijo za način sanacije in ponudijo izplačilo akontacije, pri škodah na vozilih pa se z zavarovanci ob cenitvi dogovorijo o načinu sanacije škode," so še sporočili iz zavarovalnice.

V zavarovalnici Adriatic Slovenica največ škode ugotavljajo na objektih in vozilih z območja Gorenjske in Primorske, precej manj je škode na Štajerskem. V zavarovalnici glavnino prijav škod še pričakujejo, prve ocene škode pa po do sedaj zbranih podatkih, ko je škodo prijavilo že več kot 350 zavarovancev, ocenjujejo na od 450.000 do 500.000 evrov.

Že od ponedeljka so na terenu okrepljene cenilne ekipe. Sicer pa lahko zavarovanci Adriatic Slovenice škodo prijavijo prek spletne strani ali na vseh poslovnih enotah oz. pri svojem zastopniku. Zavarovalnica jim svetuje, da škodo fotografirajo, če je le mogoče, shranijo poškodovane predmete kot dokazilo o škodi, preprečijo, da bi se škoda po nepotrebnem povečevala in počakajo na prihod cenilcev. Ob tem na Adriatic Slovenici priporočajo, naj najprej poskrbijo za lastno varnost.

V Zavarovalnici Generali pa so doslej dobili prijavljenih okoli 50 škod, na podlagi izkušenj pa pričakujejo okoli 100 škodnih primerov. Ocenjujejo, da bo škode za okoli 100.000 evrov.

Komentarjev 1
  • ennanova 11:37 12.november 2013.

    Kaj (vse) je narobe z evroobmočjem? 1. delEvropa si je mukoma priborila relativno stopnjo nekonfliktonosti in medsebojnega sodelovanja, ki pa jo, kot kaže ogroža trenutna suverena finančna kriza, ki se vleče že kar nekaj časa in ki izhaja iz ...prikaži več same zasnove evroobmočja.Kratkovidnim evropskim politikom, ki imajo v rokah škarje in platno …http://za-misli.si/kolumne/ales-praprotnik/1286-kaj-vse-je-narobe-z-evroobmocjem-1-del