Slovenija
263 ogledov

Škodil Sloveniji, vseeno dobil službo na OVSE

MORS Saša Despot
Obrambno ministrstvo potrjuje, da zoper obrambnega predstavnika Slovenije na OVSE poteka postopek, a podrobnosti nočejo razkriti.

"Zoper Roberta Stražišarja postopek poteka, vendar zaradi okoliščin podrobnosti ne moremo razkriti," so nam sporočili z ministrstva za obrambo (Mors), ko smo preverjali informacijo, da naj bi zoper njega potekale preiskave, ker naj bi v tujini deloval v nasprotju z interesi Slovenije.

"Če obstajajo dokumenti, vam morajo do njih omogočiti dostop. Drži pa, da so na Morsu nekatere stvari označene s stopnjo zaupno. Ti dokumenti so po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja izjema, zato ni nujno, da boste do njih prišli," pravijo na uradu informacijske pooblaščenke (UIP). Do dokumentacije o postopku zoper Stržišarja se bomo zato poskušali dokopati prek UIP.

V OVSE ga je poslal Jakič

"Omenjeni je v preteklosti na službovanjih v tujini nekaznovano povzročal incidente in neracionalno trošil denar davkoplačevalcev, za njim pa stojijo vplivne osebe ministrstva," nam je sporočil vir. 

Na položaj obrambnega predstavnika v Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) na Dunaju je Stražišarja v začetku februarja imenoval takratni obrambni minister Roman Jakič.

"Na to delovno mesto je bil razporejen skladno z določili internega akta ministrstva na podlagi neposredne odločitve ministra za obrambo," pojasnjujejo na Mors. 

Mesečni limit za plačilno kartico 3.300 evrov

Z vsemi dodatki njegova plača znaša dobrih 4.100 evrov. Mors mu plača najemnino za stanovanje in garažni boks, ki mesečno znaša natanko 2.226 evrov. Poleg tega se mu plačujejo še stroški bivanja, ki vključujejo strošek za elektriko, ogrevanje, plin, vodo in osnovno zavarovanje nepremičnine - ti povprečno znašajo dobrih sto evrov mesečno.

Odobren mu je mesečni znesek porabe za mobilno telefonijo v višini 79 evrov, ima pa tudi službeno plačilno kartico. "Mesečni limit njegove poslovne kartice je 3.300 evrov," pojasnjujejo na Mors, kjer še poudarjajo, da so stroški, ki jih lahko z njo plačuje, natančno določeni. 

Slovenija ga je že večkrat poslala v tujino

Stražišar je bil sicer v preteklih 15 letih na različnih misijah v tujini. Dve leti je vodil predstavništvo Mednarodnega sklada za razminiranje in pomoč žrtvam min v Sarajevu.

Med letoma 2001 in 2004 je bil višji svetovalec za politiko protiminskega delovanja v Organizacije združenih narodov v Sarajevu, kjer je bil tri leta tudi svetovalec za nadzor osebne in lahke oborožitve v OVSE.

Komentarjev 1
  • spenjac 12:50 30.september 2014.

    Hm, je to Robert Stražišar, ki komentira na reporter.si? Česa pa je obdolžen natančno?