Slovenija
1 ogledov

Škodljiv sir na slovenskih policah

Uvoznik Mejnstrim potrošnike opozarja, naj živila ne uživajo, če pa so ga že zau Žurnal24 main
Proizvajalec je zaradi suma na prisotnost nevarnega patogenega organizma listerija iz prodaje umaknil kozji sir Banon Chevre Fermier Cavet, ki je bil na prodaj v Maximarketu.

Gre za kozji sir proizvajalca Sirarna SARL Cavet Picodons iz Francije. Izdelek je zavit v sušen kostanjev list in prevezan z vrvico iz naravne rafije, težak 80 gramov in s premerom 60 milimetrov. Rok uporabe je 2. oktober, na prodaj pa je bil med 11. in 20. septembrom v Maximarketu.

Nevarnost listerioze
Izdelek je bil odpoklican zaradi možnega suma na listerijo. Listeria Monocytogenes je nevaren patogeni organizem, ki lahko povzroči listeriozo. Okužba se manifestira z znaki, kot so vročina, mrzlica, bruhanje, oteženo dihanje, pljučnica, endocarditis, glavobol, bolečine v trebuhu, driska, izpuščaj, prizadetost jeter, meningitis, encefalitis, vnetje oči. Okužba je posebej nevarna za starejše in nosečnice, saj se lahko prenese na plod oz. novorojenčka.

Uvoznik potrošnike opozarja, naj živila ne uživajo. Če pa so živilo že zaužili in imajo enega od naštetih simptomov, naj se nemudoma obrnejo na svojega zdravnika ali na epidemiologa regionalnega zavoda za zdravstveno varstvo.

Potrošniki naj živilo vrnejo v prodajalno, ne smejo pa ga odvreči med odpadke, saj ga lahko uniči le pooblaščeno podjetje. Uvoznik še opozarja, da je treba zavreči tudi vsa živila, ki so bila v neposrednem stiku s sirom in se jedo brez predhodnega kuhanja ali pečenja

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.