Slovenija
24 ogledov

Škodljivo za morje

“Mulj, ki ga bodo odkopavali, je močno onesnažen – tudi s težkimi kovinami, ki b Žurnal24 main
Promenada. Brez gradbenega dovoljenja in dovoljenja za nasipavanje. Opozorila pred onesnaženjem.

Na koprski upravni enoti so nam v torek povedali, da gradbenega dovoljenja za dela na semedelski promenadi še niso izdali; je pa občina zanj zaprosila 19. marca. Tudi na agenciji za okolje vseh dovoljenj še niso izdali. Vodni soglasji za sanacijo morskega dna in ureditev promenade (obalni zid, promenada in komunalna infrastruktura) je občina od njih že dobila, za predvideno nasipavanje območja pa še ne.

Na občini so zaposleni
Podjetje Grafist je po prvomajskih praznikih začelo pripravljalna dela za ureditev območja. Semedelska promenada bo za pešce in kolesarje do konca del zaprta, obhod bo urejen in signaliziran. Zapora parkirišča in promenade je predvidena do julija. Namesto mulja naj bi navozili pesek; bilo naj bi ga 50 tisoč kubičnih metrov, za kar bo potrebnih vsaj štiri tisoč voženj tovornjakov.

Škodljivo za zdravje
“V formalnosti glede dovoljenj se ne bom spuščal, je pa zadeva problematična po vsebini. Mulj, ki ga bodo odkopavali (glede na razpisno dokumentacijo naj bi ga izkopali blizu 30 tisoč kubičnih metrov, ocene nekaterih strokovnjakov pa so precej višje, op. p.), je močno onesnažen – tudi s težkimi kovinami. Kam bodo vse to odložili in kako bodo preprečili, da se ta onesnažila ne bodo dvignila in odplavala po morju kilometre daleč? Nedvomno bodo prišli tudi v prehrambeno verigo,” pa opozarja Robert Turk, biolog s piranske enote zavoda za varstvo narave. Z vidika varovanja narave je poseg po njegovem mnenju slab. Po naših informacijah je gradbišče tudi že obiskal gradbeni inšpektor, na inšpektoratu pa nam glede njegovih ugotovitev do zaključka redakcije niso povedali ničesar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.