Slovenija
31 ogledov

Škodljivost filmov 3D?

3D slike z ekranov oziroma platen naši možgani niso vajeni, zato prihaja do "str Žurnal24 main
Avatar ruši rekorde gledanosti tudi pri nas. Medtem pa znanstveniki opozarjajo, da filmi v 3D tehniki povzročajo neželene učinke pri ljudeh.

V tednih, ko najnovejši film Jamesa Camerona, Avatar, polni kinodvorane, približuje pa se tudi trenutek, ko si bomo 3D predstave lahko omogočili tudi doma, znanstveniki opozarjajo na škodljivost tovrstnih projekcij.

Gledanje tridimenzionalne filmske ali televizijske slike lahko izzove glavobole, opozarja oftalmolog Michael Rosenberg iz Univerze v Chicagu.

Po rezultatih njegovih raziskav tridimenzionalna slika ljudem prinaša neko povsem novo izkušnjo, na katero človeški možgani niso navajeni. Ravno zaradi tega naj bi človek v gledanje filmov v 3D tehniki vlagal posebne napore, zaradi katerih posledično prihaja do hudih glavobolov.

Ravno v glavobolih in slabostih naj bi tičali razlogi, zakaj se 3D filmi v kinematografiji niso pojavili že prej. Snovalcem 3D tehnologije je sicer kakovost slike uspelo izpiliti do te mere, da večini ljudi vendarle ne povzroča neželenih posledic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.