Slovenija
23 ogledov

Škodo ocenjujejo na 310 tisočakov

Žerjavisti v Luki Koper. Barbara Milavec
Poteka že drugi dan stavke v Luki Koper. Danes ločeno stavkajo tudi delavci iz vrst IPS-podjetij ali pogodbeniki. Uprava stavko šteje za nezakonito in nelegitimno.

Potem ko se je ob šestih zjutraj že drugi dan začela napovedana stavka žerjavistov v Luki Koper, se je slabo uro za tem začela še spontana stavka delavcev iz vrst IPS-podjetij.

Pred stavbo Luke Koper so se zbrali pristaniški delavci, ki jih družba najema prek agencij, in se pridružili stavki sindikata žerjavistov. Luka Koper jim je po informacijah predsednika sindikata žerjavistov Mladena Jovičiča odvzela dovolilnice za vstop v Luko, zato protestirajo zunaj.

Gre za pretežno tuje delavce, ki v Luki delajo pod drugačnimi pogoji kot redno zaposleni. Jovičič razloži, da jih v Luki izkoriščajo, da delajo čezmerno, tudi po 24 ur na dan neprekinjeno, in dosežejo dvakratno dovoljeno število ur na mesec, njihovo plačilo pa znaša 630 evrov mesečno. Luka naj bi se izognila kršitvam tako, da jih najema kot storitev in ne kot delovno silo. "Gre za sužnje, inšpekcije pa ne reagirajo," poudarja Jovičič. Zaposlitev teh delavcev je sindikat žerjavistov prav tako izpostavil kot eno izmed njihovih zahtev.

Nujno delo poteka

Žerjavisti morajo v skladu s kolektivno pogodbo opravljati nujna dela v pristanišču, tako da delajo pet ur na dan. "To se bo nadaljevalo do konca stavke," poudarja Jovičič. Uprava Luke Koper je stavko žerjavistov, ki se je začela včeraj ob šestih zjutraj, sicer označila za nezakonito in napovedala, da se do nadaljnjega z njimi ne bo pogajala.

Škodo v prvih dneh stavke ocenjujejo na okoli 310 tisoč evrov, je za STA dejal predstavnik Luke za stike z javnostjo Sebastjan Šik. K posledicam stavke pa bo po njegovih besedah treba prišteti še pričakovane odškodninske zahtevke, stroške privezov ter tudi to, da se nekatere ladje zaradi stavke preusmerjajo v druga pristanišča. Za tak korak so se doslej odločile štiri ladje.

Hitro pokvarljivo blago pretovorili

Šik je potrdil, da so žerjavisti skladno z zakonom popoldne normalno delali in zagotovili pretovor hitro pokvarljivega blaga in nevarnih snovi. Je pa opozoril, da so prejeli več informacij o šikaniranju in celo grožnjah na račun tistih delavcev, ki so bili v petek in danes pripravljeni delati kljub stavki.

Komentarjev 1
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 12:42 30.julij 2011.

    A so jih podkupili vodilni iz Tržaške luke in jim obljubili delo v Trstu?Banda sindikalna sploh ne razmišlja,da zarad tele brezvezne stavke,lahko luka Koper zgubi kup tovora,ki se mimogrede preusmeri v TRST.Pol bojo pa jokal bedniki sindikalni,da naj jim pomaga država!