Slovenija
3 ogledov

Škodo prijavite do 14. marca

slovenija 04.02.14, sneg, led, zled, snegolom, lom dreves, nevarno vozisce zarad Anže Petkovšek
Oškodovanci, ki so v času od 30. januarja do 10. februarja letos na kmetijskih zemljiščih, objektih in drugi infrastrukturi utrpeli škodo zaradi poplav, visokega snega in žleda, imajo do 14. marca letos čas, da prijavijo škode.

Uprava RS za zaščito in reševanje je na podlagi uredbe o metodologiji za ocenjevanja škode izdala sklep o ocenjevanju škode na stvareh zaradi posledic poplav, visokega snega in žleda. Sklep je 12. februarja poslala vsem svojim izpostavam, razen izpostavama Koper in Murska Sobota, saj občine na teh območjih niso utrpele škode.

Tako lahko vloge posredujejo oškodovanci iz prizadetih občin Posavja, zahodne in vzhodne Štajerske, Gorenjske, osrednje Slovenije, severne Primorske, Dolenjske, Notranjske, Podravja, Koroške in Zasavja. Zbiranje vlog mora biti zaključeno do 14. marca letos, podatki pa do tega dne vneseni v spletno aplikacijo Ajda, je razvidno iz sklepa Uprave RS za zaščito in reševanje.

Kdaj so potrebni strokovnjaki

Pri stvareh, ki so kulturna dediščina, denimo parkih, je treba vključiti strokovnjake iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Škodo v gozdovih ocenjuje Zavod za gozdove Slovenije, na vodotokih Agencija RS za okolje, na kulturni dediščini in v gospodarstvu pristojni ministrstvi, prav tako na državnih cestah, elektrovodih in železnicah.

Regijske komisije za ocenjevanje škode bodo kontrolne preglede opravile do 21. marca letos, je še razvidno iz sklepa Uprave RS za zaščito in reševanje.

Žled, sneg in poplave so konec januarja in v začetku februarja v velikem delu Slovenije za seboj pustili ogromno škode, ponekod na Notranjskem pa se s poplavami še vedno spopadajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.