Slovenija
56 ogledov

Skok zaradi novih

V prvi od treh načrtovanih stolpnic v soseski Majske poljane je Primorje prodalo Žurnal24 main
Nepremičnine. Statistični dvig cen povzročila prodaja novih stanovanj na Majskih poljanah.

Nova Gorica. “Ne morem potrditi, da se je v Novi Gorici res zgodil največji skok cen. Za to imamo premalo podatkov oziroma premajhen vzorec. Morda gre le za statistični nihaj, recimo zaradi strukture prodanih nepremičnin,” pravi Aleš Perovšek z Geodetske uprave Republike Slovenije.

Po njihovih četrtletnih podatkih je namreč cena stanovanj v Novi Gorici v zadnjem kvartalu lani dosegla dva tisoč evrov za kvadratni meter, v tretjem kvartalu je bila 1.843, konec leta 2009 pa 1.838 evrov. Nepremičnine v Novi Gorici so tako za Ljubljano in Obalo tretje najdražje v državi.

Rabljena do 1.800
Franci Repše, direktor novogoriške nepremičninske agencije Renes, ocenjuje, da je vzrok v Majskih poljanah: “Skozi leto so se prodajale v glavnem starejše nepremičnine, v zadnjem kvartalu pa tudi že precej stanovanj na Majskih poljanah, katerih vrednost skupaj s parkiriščem in davkom presega dva tisoč evrov po kvadratnem metru.

Sto tisoč evrov je cena, do katere se prodaja, za stanovanja nad tem zneskom pa je kupcev veliko manj.
Franci Repše

Podobno meni Klavdio Štrukelj iz Forme nepremičnin. Cene povprečnih rabljenih stanovanj so, kot pravi, med 1.600 in 1.800 evri, boljša stanovanja pa dosegajo tudi dva tisoč evrov. Podobno opaža Boža Mozetič iz Mundus nepremičnin, hkrati pa tudi počasno naraščanje povpraševanja po rabljenih stanovanjih.

Casa bruciata
V eni od novogoriških agencij pa ocenjujejo, da so cene rabljenih stanovanj celo nekoliko upadle. Pri tem izpostavljajo tako imenovan učinek pogorele hiše ali casa bruciata, kot mu pravijo Italijani. Če je izklicna cena postavljena previsoko in se nepremičnina dlje časa ne proda, je po znižanju cene potrebno dodatno nižanje, saj se kupcem zdi sumljivo, da se nepremičnina tako dolgo ni prodala.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.