Slovenija
59 ogledov

Školjke strupene, zaliv onesnažen

Iz koprske izpostave Vursa so pojasnili, da opravljajo redni monitoring ostankov Žurnal24 main
Vsa tri školjčišča na slovenski obali so še vedno zaprta. Vzorci, ki so jih na VURS-u jemali v tem tednu, kažejo na prisotnost lipofilnega toksina. Onesnažen je celoten Tržaški zaliv, opozarjajo pri AAG.

Zaradi vsebnosti lipofilnih toksinov so bila vsa tri školjčišča na slovenski obali zaprta skoraj celo poletje. Kdaj bodo školjke primerne za uživanje, s koprske izpostave Veterinarske uprave RS (VURS) niso mogli napovedati.

Školjčišča na italijanski strani Tržaškega zaliva bodo po pisanju italijanskega časnika Il Piccolo zaprta najmanj še do konca meseca. Italijanski organi so školjčišča zaradi prisotnosti toksinov zaprli 16. septembra.

229 primerov zastrupitev
Na severozahodu Italije, predvsem v pokrajini Piemont, so od 20. septembra do 1. oktobra zabeležili več kot 290 primerov zastrupitev s školjkami, še navaja Il Piccolo. Razlog zanje bi bila po pisanju časnika lahko prav prisotnost omenjenega toksina. Zadevo preiskuje tožilstvo v Torinu, organe pregona pa med drugim zanima dinamika trgovanja s školjkami v omenjenem času, še piše Il Piccolo.

Onesnažen celoten Tržaški zaliv
Po mnenju okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green (AAG) onesnaženju školjk v Tržaškem zalivu botruje tudi onesnaževanje zaliva in nedovoljeni izpusti škodljivih snovi v morje. V AAG so na Evropsko komisijo poslali prijavo, v kateri opozarjajo na onesnaženost Tržaškega zaliva, je pojasnil vodja AAG Vojko Bernard.

V AAG ob tem opozarjajo na prisotnost številnih obalnih odlagališč odpadkov in izpuste škodljivih snovi v morje, ki so se po njihovem vrstili dolga leta, povzročili onesnaženje morskega ekosistema in ustvarili stanje, ki je škodljivo zdravju ljudi. Izpostavljajo divje odlagališče na italijanski strani v bližini Debelega rtiča, kamor naj bi več let odlagali odpadke iz tržaške železarne in druge industrijske odpadke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.