Slovenija
18 ogledov

Skompenzirali bodo dražje januarske vozovnice

Ljubljanski potniški promet Saša Despot
Ministrstvo obljubilo, da bodo "ustrezno kompenzirali“ višje januarske cene za subvencionirane študentske in dijaške vozovnice. Dijaki in študenti pa so umaknili napovedane proteste.

Pri študentski in dijaški organizaciji Slovenije namreč pozdravljajo potezo ministrstva za infrastrukturo in prostor, ki s februarsko vrnitvijo cen subvencioniranih vozovnic na dosedanjo, nižjo raven, predvideva tudi ustrezno kompenzacijo na račun višjih cen za januar.

Predstavniki organizacij so namreč prejšnji četrtek od vlade zahtevali, naj cene januarskih vozovnic vrne na dosedanjo raven do 2. januarja 2013, sicer bodo "primorani organizirati" množični protest dijakov in študentov pred parlamentom.

Višje cene le en mesec

Na ministrstvu za infrastrukturo in prostor pa so danes zatrdili, da bodo v okviru sprememb pravilnika, ki bo s 1. februarjem 2013 vrnil raven cen subvencioniranih mesečnih vozovnic za dijake in študente na stanje ob uveljavitvi sistema subvencioniranja, predvideli tudi "ustrezno kompenzacijo" na račun višjih cen, ki bodo veljale le januarja.

"Čeprav ministrstvo ni povzročilo tega zapleta, je utemeljeno pričakovanje dijakov in študentov, da so tudi v januarju deležni enakega pristopa glede cen, kot je to veljalo za obdobje med 1. septembrom in 31. decembrom 2012," je zapisano na spletni strani ministrstva. Na kakšen način bodo uredili kompenzacijo, še ne vedo točno.

Premalo časa

Potem ko so sindikati v Državni zbor vložili podpise pod pobudo za referendum o zakonu o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti in je kazalo, da zakon z začetkom leta še ne bo stopil v veljavo, je namreč ministrstvo pripravilo spremembe pravilnika o določanju cen subvencioniranega prevoza. Z njimi so določili nove cene subvencionirane vozovnice.

Sindikati so sicer istega dne, kot je bil spremenjeni pravilnik objavljen v uradnem listu, referendumsko pobudo umaknili, a na ministrstvu zatrjujejo, da ni bilo mogoče pravočasno zagotoviti, da bi cene januarskih vozovnic ostale enake decembrskim. Zato bodo sedanjo, nižjo raven cen subvencioniranih vozovnic s spremembo pravilnika dosegli znova s 1. februarjem 2013.

Komentarjev 1
  • ennanova 12:40 01.januar 2013.

    Novoletno voščilohttp://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/709-novoletno-voscilo-novoletno-voscilo