Slovenija
19 ogledov

Skoraj 8 tisoč voznikom odvzem dovoljenja

Vozniško dovoljenje Jaka Dimc
Lansko leto so v Sloveniji zaradi prometnih prekrškov izrekli odvzem vozniškega dovoljenja 7719 voznikom. Številni so ukrep odložili.

Po podatkih ministrstva za pravosodje in ministrstva za zdravje, ki je pristojno za kontrolne zdravstvene preglede, je v lanskem letu prenehala veljavnosti vozniškega dovoljenja 7719 voznikom. Od tega je odložilo izvršitev prenehanja 5688 posameznikov, ki so se udeležili rehabilitacijskih programov.

Konec leta 2011 uveljavljen zakon o voznikih je namreč uvedel možnosti, ki storilcu prekrška omogočajo izbris štirih kazenskih točk enkrat v treh letih, če se udeleži enega od rehabilitacijskih programov.

Od decembra 2011 do konca leta 2013 se je izobraževalnih in psihosocialnih delavnicah udeležilo skupno 10.978 posameznikov, izvedli so 912 izobraževalnih ter 111 psihosocialnih delavnic. Po letih udeležba nekoliko narašča.

Več moških

Udeleženci so v veliki večini moški, saj je bilo lani vključenih 93,4 odstotka moških in 6,6 odstotka žensk, največ v starosti od 30 do 59 let in največ v večjih mestnih središčih, kot so Ljubljana, Maribor, Celje.

Ceno posameznega programa oblikuje ponudnik sam in ni predpisana s strani države. V okviru Agencije za varnost v prometu je cena 140 evrov za izobraževalno delavnico ter 480 evrov za psihosocialno delavnico.

Konec leta 2011 uveljavljen zakon o voznikih je uvedel možnosti, ki storilcu prekrška omogočajo izbris štirih kazenskih točk enkrat v treh letih, če se udeleži enega od rehabilitacijskih programov. V dobrih dveh letih se je izobraževalnih in psihosocialnih delavnic udeležilo okoli 11.000 voznikov.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 14:53 19.julij 2014.

    A jim je to Žlender s svojim nedelom , za katerega je bil pošteno plačan, zrihtu in omogočil?