Slovenija
14 ogledov

Skoraj milijon za obnovo šol

Poleti obnova mansarde osnovne šole Koroška Bela, usoda stoletne šole bo znana k Žurnal24 main
Dovoljenje. O rušitvi dela stavbe na Koroški Beli bodo odločali varuhi dediščine.

“Obnova mansarde, zamenjava strehe in oken nad mansardo, ureditev prezračevanja in nakup opreme v osnovni šoli Koroška Bela je ocenjena na 675 tisoč evrov, menjava oken na OŠ Prežihovega Voranca pa 210 tisoč,” so pred torkovo drugo obravnavo predloga proračuna občine Jesenice povedali na oddelku za družbene dejavnosti občine Jesenice.

“Sredstva za obnovi so zagotovljena v proračunu, z ureditvijo mansarde na Koroški Beli pa bomo kandidirali tudi na razpisu ministrstva za šolstvo in šport, višino sofinanciranja pa ocenjujemo na okoli 405 tisoč evrov,” dodajajo na občini. Dela se bodo izvajala po dogovoru s šolama, predvidoma v času poletnih počitnic.

Rušenje stoletne šole
Najbolj problematičen je najstarejši del šole na Koroški Beli, poznan kot stoletna šola. Stavba je stoletnico prekoračila že leta 2004 in je zaradi vlage močno dotrajana, nekatere stene so razpokane in plesnive. Zaradi slabega stanja, ki ga potrjujejo tudi na občini, načrti predvidevajo rušitev tega dela šole. “Za rušitev še ni pridobljena projektna dokumentacija oziroma dovoljenje za rušitev,” pojasnjujejo na občini.

Po mnenju poznavalcev bi se lahko zapletlo pri soglasjih zavoda za varstvo kulturne dediščine, na občini pa pojasnjujejo da bodo dovoljenja pridobivali med izdelavo projektov.

Za informacije o tem, kako ocenjujejo stanje objekta in ali bi rušenje odobrili, oziroma v nasprotnem tudi finančno podprli prenovo, smo zaprosili zavod za varstvo kulturne dediščine, kjer pa do zaključka redakcije niso odgovorili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.