Slovenija
64 ogledov

Skoraj nova šola že razpada

Težave OŠ Drska
1/2
Jerca Božič Kranjec
Vse mokro. Na OŠ Drska teče voda iz vtičnic, stena v jedilnici se je podrla.

Šolarje in učitelje na Osnovni šoli (OŠ) Drska že vse od vselitve pred dobrimi desetimi leti ogrožajo težave, povezane z vodo, ki pronica s strehe. "Voda je tekla po stenah učilnic in s stropa, pritekla je skozi vtičnice in luči, zgodilo se je celo, da je padla stena v jedilnici, a na srečo so bili vsi otroci takrat na drugem koncu," je povedala ravnateljica Nevenka Kulovec, ki se ji zdi, da je to, kar se dogaja s šolsko stavbo, grozljivo.

Že od vselitve

Za težave z vodo in vlago naj bi bilo krivo neustrezno odvodnjavanje ravne strehe, na kateri so terase. "Od leta 2002 se je nabralo že za poln fascikel reklamacij: odstopanje fasade in ploščic, luščenje zunanjih stopnic, počena stena v učilnici ter neprestano zamakanje v učilnicah, na stopnišču in v garderobah. Telovadnica pa je bila zaradi izliva vode iz kuhinje že dvakrat povsem pod vodo," našteje Kulovčeva. Izvajalci in projektanti so se po njenih besedah na težave vedno odzvali takoj in jih poskušali odpraviti, a se je vlaga pojavljala vedno znova.

(Pre)dolgotrajna gradnja

Najmlajšo izmed petih novomeških osnovnih šol so začeli graditi leta 1994 in jo gradili kar osem let, tako da je, kot pravi Kulovčeva, zdaj pretekla tudi že večina garancijskih rokov. Leta 1995 so gradnjo, kot so pojasnili na Mestni občini Novo mesto, prekinili zaradi stečaja izvajalca Gip Pionir in pomanjkanja denarja, tako da je naslednja tri leta objekt stal brez strehe. Projekt so nato zmanjšali in šolo leta 2002 dokončali.

Rešitev z nadstreški

Mestna občina bo letos za rešitev težav na OŠ Drska namenila 350 tisoč evrov, s katerimi bodo do začetka novega šolskega leta zgradili nadstrešek nad telovadnico in nadstreške na terasah nad učilnicami nižje stopnje. Hkrati bodo odkopali in izolirali steno ob telovadnici ter razširili jedilnico. Na šoli upajo, da bodo ti posegi stavbo vendarle rešili pred popolnim razpadom, ki bi ga, kot pravi Kulovčeva, sicer doživeli čez leto ali dve.

Komentarjev 2
  • punca05 09:27 07.januar 2014.

    gggg....pri nas je tako, da nihče za ničesar ne odgovarja, zato pa se vsak lolek-bolek loti projektov. Dokler bo šolanje na šolah tako kot je, se bo to dogajalo. Vsi ljudje-izvajalci nimajo nobene prakse, "tastar" pa itak nimajo pojma (to ...prikaži več slednje je miselnost mladih).

  • gggg 08:32 07.januar 2014.

    Saj se menda ve, kdo je bil projektant in kdo izvajalec.Onadva naj poskrbita za sanacijo in nosita vse stroške!