Slovenija
16 ogledov

Skoraj pol leta dela za avto

promet Barbara Milavec
Slovenci. Za avto delamo tri dni na teden ali pet mesecev na leto.

Prevoz. “Avto nižjega cenovnega razreda nas na leto stane okoli tri tisoč evrov, sicer pa naj bi v povprečnem slovenskem gospodinjstvu za avto porabili kar od 16 do 18 odstotkov proračuna,” ob tednu mobilnosti opozarjajo v Focusu, društvu za sonaraven razvoj. To pomeni, da posameznik za svoj avtomobil na letni ravni dela pet mesecev oziroma tri dni na teden, dodajajo. Na posebnem kalkulatorju, dostopnem na njihovi spletni strani, si lahko izračunate, koliko vas stane avto.

“Želimo si, da bi postala posodobitev javnega potniškega prometa prioriteta slovenske prometne politike. Ljudje bi morali poznati še druge alternative avtomobilu; veliko ljudi se tudi ne zaveda, da imajo pravico do urejenega javnega prevoza in da nimajo vsi dostopa do avtomobila (starejši, mladoletni, nezmožni vožnje)."

Brez avta nekonkurenčni

“Dandanes, ko mobilnost pomeni tudi konkurenčnost, pa so te socialne skupine, ki nimajo avtomobila, drugim nekonkurenčne,” pravi Marjeta Benčina, vodja programa mobilnosti v društvu Focus.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.