Slovenija
42 ogledov

Skoraj polovico jih pošljejo v zapor

Kanela Bar Suzana Kos
Če je neplačana globa višja od 300 evrov, lahko dolžnika za en mesec pošljejo v zapor.

Ker koncertov, ki jih sicer opravlja v okviru svoje dejavnosti in na določen dan v tednu, po mnenju inšpekcije ni ustrezno prijavil, je portoroškega gostinca, ki vodi znani rock lokal Kanela bar, doletela globa. Te ni poravnal, zato je Dragan Sojič en mesec prebil v uklonilnem zaporu.

"To zakonodajno rešitev smo prevzeli po Nemčiji, kjer se dolžniki, potem ko jim zagrozijo z zaporom, odzovejo in plačajo. Morala je na višji ravni kot pri nas, saj je velika sramota, če se znajdeš v zaporu," meni Andrejka Grlić, glavna tržna inšpektorica.

Neplačil za tri milijone


Lani so tržni inšpektorji na pristojna sodišča vložili 264 predlogov za uklonilni zapor za neplačnike; neplačanih glob se je nabralo za tri milijone evrov. "Zakon o prekrških določa, da se lahko storilca, ki deloma ali v celoti ne plača globe v določenem roku, prisili k plačilu tako, da se mu določi uklonilni zapor. Ta se ne sme določiti, če neplačana globa ne presega 300 evrov ali če je bila globa izrečena mladoletnemu storilcu. Zapor traja, dokler globa ni v celoti plačana, vendar najdlje 30 dni," pojasnjuje Grlićeva. A tudi po tem, ko je zaporna kazen prestana, obveznost plačila globe ne preneha.

Namesto zapora delo

Inšpektorji so v zadnjih treh letih za kar 40 odstotkov oseb, ki niso plačale globe, predlagali določitev uklonilnega zapora; podatkov o tem, koliko neplačnikov je nato dejansko pristalo za rešetkami, pa ni.


Vsak dolžnik ima tudi možnost, da še preden sodišče odloči o zaporu, predlaga, da bo opravljal družbenokoristno delo. Znesek neplačanih glob se v zadnjih treh letih sicer ni bistveno povečal.

Kritični tudi do Sazasa

"Nobene tolerance ni in včasih gredo nekatere pristojne inšpekcije dejansko tudi čez mejo dobrega okusa," komentira Mate Matjaž - Tomi, predsednik sekcije gostincev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. "Trenutno so zelo aktivni kontrolorji 'varuhov' avtorskih pravic. Mene recimo moti, da moramo Sazasu, s katerim se že deset let pogajamo o njihovih tarifah, za avtorske pravice za eno pesem plačevati kar trikrat – najprej pri izdaji CD, nato plača radijska postaja, ki pesem predvaja, in še lokal, ki ima prižgano to radijsko postajo," opozarja.

 

Komentarjev 16
  • Boris Odreitz 13:20 16.julij 2014.

    ne utrujajte se z mepomembnimi zadevami.obstajajo bolj pomembne, namreč, podpisati peticijo proti SAZAS-u je zelo pomembno, vitalnega pomena za državo in državljane,najmanj spremeniti zakonodajo, inkriminirati akterje v najboljšem primeru uničiti SAZAS za vse večne čase, saj kasirajo in ničesar ...prikaži več ne dajo!!!http://www.pravapeticija.com/sazas_prepoved_delovanja_paradravne_ustanove

  • Boris Odreitz 13:08 16.julij 2014.

    kaj še naj povem. Korupcija!kako preprečiti, navodila:pa začnimo kar tukaj http://www.pravapeticija.com/sazas_prepoved_delovanja_paradravne_ustanove

  • Mrcina 19:53 16.januar 2014.

    Hahahhaaa...velika sramota, če se znajdeš v zaporu??? Zakaj pa ? Komu pa tam kaj manjka? Če se znajdeš tam spoznaš vse od "velikih do malih živin ". Družbe ti ne manjka, čveka tudi ne, nahranijo te še večkrat, ko ješ ...prikaži večš na dan, ko si na šihtu, za zabavo greš fitnes, skrbiš za telo, česar ob današnjem šihtu ne vtegneš, itn... Zakaj bi bila sramota , če se znajdeš v zaporu? Pa to je v Sloveniji dandanes MODA !